Onderzoek CBS: Corona trekt zware wissel op jongeren

© ANP

Ivo Laan
Den Haag

Nu de derde lockdown verlengd dreigt te worden, raakt steeds meer bekend over de gevolgen voor jongeren van eerdere lockdowns. Zo trekt de coronacrisis bij ongeveer de helft van de jongeren een zware mentale wissel.

In het onderzoek ’Belevingen 2021’ van het CBS, dat tijdens de derde golf in februari tot midden april is gehouden, zei 47 procent van de jongeren dat de coronacrisis hun leven negatief had beïnvloed. Een iets kleiner deel van de jongeren (43 procent) ervoer zowel positieve als negatieve invloed van de coronacrisis, zo blijkt uit het onderzoek dat vandaag verschijnt. Zes procent ervoer de crisis juist als positief. Van februari tot en met april gold een avondklok, waren scholen (deels) gesloten en was de horeca dicht. Daarnaast kwamen er voorzichtige versoepelingen met openen van middelbare scholen en hoger onderwijs en mochten jongeren weer buiten sporten.

Vooral in het hoger onderwijs was het gemis groot. Van de studenten op de universiteit zei ruim de helft de opleiding heel erg gemist te hebben. Onder hbo’ers was dit veertig procent. Op de middelbare school hebben vmbo’ers naar school gaan het minst gemist, zo blijkt uit het onderzoek.

Behalve naar school gaan, misten jongeren het vooral om ’leuke dingen te doen’: 67 procent had het zwaar in die periode omdat bioscoop, uit eten gaan en samenzijn met vrienden niet kon. Bij de vergelijking tussen jongvolwassenen en tieners valt op dat van alle activiteiten die worden gemist het gemis bij jongvolwassenen het grootst was.

Studie

De coronacrisis leidde ook tot meer stress over school en studie, zo blijkt uit het onderzoek. Bijna de helft (48 procent) heeft vaker stress gehad over de opleiding dan in de periode voor corona. Havisten hebben het vaakst stress ervaren van alle middelbare scholieren, in het hoger onderwijs gold dat voor hbo’ers.

Het CBS heeft ook onderzoek gedaan naar de prestatiedruk. Daaruit komt naar voren dat vooral meisjes daar last van hebben. Bijna de helft voelt vaak of regelmatig druk om aan de eigen verwachtingen te voldoen. Bij tienerjongens is dat minder met bijna drie op de tien die last heeft van prestatiedruk.

Ouders

Ook bij jongvolwassenen scoren vrouwen hoger dan mannen. Daar ervaart zeven op de tien druk, tegen de helft van de jonge mannen. Het zijn vooral de ouders en de maatschappij die zorgen voor de hoge druk, zo blijkt uit het onderzoek onder dat onder ruim 8.000 jongeren is gehouden.

5eff3e70-5ca8-11ec-9258-0255c322e81b.pdf

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.