Inkijkje in het verleden van Kennemerland door de bodemvondsten van amateurspeurder Herman Zomerdijk

Archeologische vondsten in Uitgeest.

Archeologische vondsten in Uitgeest.© Archieffoto Koen van Eijk

Oscar Spaans
Castricum

Wijlen amateurdetectorzoeker Herman Zomerdijk speurde decennia lang de Noord-Hollandse bodem af op zoek naar metalen objecten. De boekenreeks Noord-Hollandse Archeologische Publicaties wijdde een nieuwe uitgave aan zijn opgravingen.

De duizenden vondsten die Zomerdijk door de jaren heen opduikelde bieden een bijzonder inkijkje in het verleden van onze regio. Hij werkte op zorgvuldige wijze; vooral bij muntvondsten noteerde hij heel secuur de precieze locatie.

Verkopen of ruilen deed hij zelden. Zo ontstond een beeld van 2000 jaar munt- en geldcultuur in Noord-Holland met een wetenschappelijke betekenis. De provincie kocht zijn collectie metaalvondsten in 2012 aan toen Zomerdijk ziek werd. Dat was uitzonderlijk: normaal gesproken bewaart en beheert de provincie slechts archeologische vondsten.

Noormannen

In de vaste tentoonstelling van Huis van Hilde zijn bijna dertig vondsten, vooral munten, uit de collectie van Zomerdijk opgenomen. Meest bijzonder zijn de munten uit de 8e en 9e eeuw, gevonden in Bakkum-Noord, uit de tijd van de kerstening en de aanwezigheid van de Noormannen.

Het boek ’Kennemerland in metaalvondsten. Het levenswerk van detectorzoeker Herman Zomerdijk’ werd geschreven door Peter Buis en Mink. W. van IJzendoorn. In het eerste deel daarvan beschrijven ze de zogenaamde ’numismatische’ vondsten (gevonden geldstukken dus), die tot de Romeinse tijd zijn terug te voeren. In deel twee komen andere objecten aan bod die gebruikt werden bij het leven van alledag.

Beide delen bevatten een catalogus met foto’s en specificaties voor liefhebbers van archeologie en geschiedenis. Een beperkte oplage is beschikbaar in de museumwinkel van Huis van Hilde in Castricum. Vanaf 15 december is daar een vitrine gewijd aan de vondsten van Herman Zomerdijk. .

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.