Vier BUCH-gemeenten werken samen aan een ’kerkenvisie’; uitgangspunt is dat gebruik van kerken verandert

Maranathakerk in Castricum, voorbeeld van een gebouw met veranderd gebruik© Archieffoto Ron Pichel

Van onze verslaggever
Castricum

De gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo (BUCH) hebben besloten een zogeheten kerkenvisie te maken. Dit in verband met de wankele toekomst van kerkgebouwen, vooral als gevolg van leegloop. ’Het gebruik van de kerk verandert’, is het uitgangspunt.

De ene kerk is wekelijks goed gevuld, de andere blijft steeds leger. De gebouwen bieden onderdak aan andere bijeenkomsten dan alleen kerkdiensten. Eigenaren zien de kosten stijgen, onder andere voor onderhoud en verwarming. Voor de kerkenvisie praten de gemeenten met kerkbesturen, gebruikers en andere belanghebbenden. Cecilia van Weel, wethouder in Uitgeest: ,,Het samenkomen van mensen blijft altijd een behoefte, de kerkenvisie is meer dan alleen zicht op het economisch belang.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Protestantse kerk Limmen.© Foto BUCH

Het opstellen van een kerkenvisie gebeurt tevens in andere gemeenten, zoals Zaanstad. Het komt dan ook vanuit het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap. Dat wil eigenaren van religieuze gebouwen ondersteunen bij het proces naar een toekomstige invulling. Paul Slettenhaar, wethouder in Castricum: ,,Kerken zijn vaak een markante blikvanger in het dorp. Dit biedt een fantastische kans om te zorgen dat het aanzicht van dorpen gehandhaafd blijft.”

In de BUCH-gemeenten gaat het om zo’n 35 kerkgebouwen. Daarvan zijn er zo’n 10 inmiddels niet meer in gebruik als kerk. Ze dienen als woning of kantoor of hebben een culturele bestemming gekregen. Voor sommige gebouwen zijn sloopplannen, bijvoorbeeld vanwege plannen voor woningbouw. Rob Opdam, wethouder in Heiloo: ,,We hebben een grote voorkeur voor multifunctioneel gebruik van de kerken, de kerken hebben ook zonder religieuze functie groot bestaansrecht.”

Arend Jan van den Beld, wethouder in Bergen, ziet de kerk als gebouw én verbinder. ,,Denk aan vieren, rouwen en rampen. Daarnaast is het een plek van samenkomst en cultuur, zeker ook voor hedendaagse reflectie.” Bureau Coup uit Delft voert voor de BUCH-gemeenten de kerkenvisie uit. Dit bureau heeft ’een kerkenpaspoortenmodel met thuiswerkmodule’ ontwikkeld, mede voor gemeenten ’die de lockdownperiode productief willen maken’.

(Tekst gaat door onder de foto)

Hervormde kerk Akersloot.© Foto BUCH

Het eindresultaat brengt per gemeente in beeld wat de zorgen of wensen zijn en wie daarin een rol kan vervullen. Dit inzicht is voor de lokale overheid nuttig als ze onderdak zoekt voor bijvoorbeeld sociale of maatschappelijke bestemmingen. Geïnteresseerde derden kunnen mailen naar kerkenvisie@debuch.nl.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.