Coronapost in 2020 stopt afname afvalberg oud papier

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Nederlanders hebben in coronajaar 2020 veel meer pakketjes besteld en daardoor is de jarenlange afname van de hoeveelheid oud papier tot stilstand gekomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Eerder maakten de onderzoekers al bekend dat huishoudens vorig jaar meer afval hebben geproduceerd vanwege het vele thuiswerken.

Vorig jaar gooide de gemiddelde Nederlander 48 kilo oud papier weg en dat is evenveel als in 2019. Daarvoor was juist een jarenlange daling gaande. "Door digitalisering wordt er steeds minder papier gebruikt en weggegooid", zeggen de statistici hierover. "Maar mede door corona zijn er meer pakketjes bij webwinkels besteld, veelal verpakt in kartonnen dozen."

In de grote steden Den Haag en Rotterdam wordt relatief het minste oud papier ingezameld, namelijk nog geen 20 kilo per persoon. Schiermonnikoog staat bovenaan met bijna 168 kilo. Hier komen veel toeristen, die natuurlijk ook afval produceren. Daarna volgen de gemeenten Tubbergen en Noord-Beveland.

De gemiddelde hoeveelheid huishoudelijk afval per persoon is tussen 2019 en 2020 gestegen van 492 naar 524 kilo. "Veel afval dat normaal gesproken op bedrijven terechtkomt, zit nu in het huishoudelijk afval", zegt een woordvoerder van het CBS daarover. Mensen lunchen bijvoorbeeld thuis en niet in de kantoorkantine en daardoor belanden etensresten ook in de eigen afvalbak.

De onderzoekers zien ook dat mensen in dunbevolkte gebieden over het algemeen meer afval produceren dan stadsbewoners. Dat komt onder meer omdat mensen in dorpen meer groenafval hebben. Inwoners van grote steden hebben minder vaak een tuin. En als ze er een hebben, is die vaak kleiner. In wijken met veel hoogbouw wordt groente-, fruit- en tuinafval bovendien niet altijd los ingezameld. Daardoor komt het groenafval in de algemene afvalbak terecht. In Zeeland wordt het meeste afval ingezameld en in Zuid-Holland het minst.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.