Rutte: Italië hopelijk weer in gelid bij nieuwe regels coronapas

ANP Producties | Bron: ANP
Brussel

De aanstaande nieuwe regels voor de Europese coronapas kunnen een einde maken aan de extra eisen die sommige EU-landen stellen aan Nederlanders en andere EU-burgers die ernaartoe willen reizen, hoopt demissionair premier Mark Rutte. De nieuwe afspraken zouden het vaccinatiebewijs betrouwbaarder maken omdat het alleen geldig blijft als de eigenaar op den duur een boosterprik haalt.

De EU-landen proberen hun reisregels zoveel mogelijk gelijk te houden, maar Italië, Portugal en Griekenland stapten de afgelopen tijd uit het gelid. Uit angst voor de nieuwe, uiterst besmettelijke omikronvariant van het coronavirus vragen ze bijvoorbeeld ook van volledig gevaccineerde reizigers uit de EU een negatieve PCR-test.

Daarvoor toonden de EU-leiders op hun top in Brussel donderdag "op zichzelf wel begrip", zei Rutte na afloop. Maar ze hebben volgens hem wel onderstreept dat "dit soort uitzonderingen beperkt zijn en dat die ook niet te lang duren". De leiders "hopen natuurlijk" dat ze weer zo snel mogelijk één lijn kunnen trekken.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.