Lockdownwolken pakken zich samen boven de Pancratiuskerk in Castricum: ’Hoogtepunt van het jaar’ valt door corona bijna in het water

Het kerstkoor zing in de St. Pancratiuskerk

Het kerstkoor zing in de St. Pancratiuskerk© foto united photos/Laurens Bosch

Het kerstkoor zing in de St. Pancratiuskerk

Het kerstkoor zing in de St. Pancratiuskerk© foto united photos/Laurens Bosch

Het kerstkoor zing in de St. Pancratiuskerk

Het kerstkoor zing in de St. Pancratiuskerk© foto united photos/Laurens Bosch

Het kerstkoor zing in de St. Pancratiuskerk

Het kerstkoor zing in de St. Pancratiuskerk© foto united photos/Laurens Bosch

1 / 4
Dennis Mantz
Castricum

Christmas Halleluja schalt door het kerkgebouw, drie jonge meisjes deinen met glinsterende kerstboompjes in hun haren mee op de kerstklassieker. Zaterdagmiddag brengt koor Cantare de bezoekers in de Castricumse Pancratiuskerk een vrolijke middag in kerstsfeer.

In de Pancratiuskerk aan de Dorpsstraat zwaaien de deuren om 15 uur open. Twee kinderen stormen direct binnen en vliegen in de armen van Cantare-dirigent Marieke Zondervan. Het mondkapje gaat even af en ze krijgt twee keer twee zoenen op haar wang. De dirigent straalt door het enthousiasme van haar kroost, en kijkt ze na als ze aan de hand van haar man een plekje vooraan in de kerk zoeken. De kerk is gevuld met een kleine veertig bezoekers.

Van Zondervan mag het optreden zaterdagmiddag het hoogtepunt van het jaar worden genoemd, zo vertelt ze. „Kerst en ook Pasen staan bovenaan het lijstje. Maanden van oefenen en dan moet het gebeuren. Dus dat is altijd spannend natuurlijk”, lacht ze. „En we zijn ook wel heel blij dat het nu nog kan natuurlijk.”

QR

Het woord corona valt. Officieel is er zaterdagmiddag nog niets bekendgemaakt, maar donkere lockdown-wolken pakken zich dan al samen. Zondervan: „Ook binnen het koor hebben we het er natuurlijk over gehad. Het is belangrijk om het bespreekbaar te maken. De koorleden die vandaag zingen hebben allemaal een QR-code laten zien en we houden afstand van elkaar om besmettingen te voorkomen.”

Irina Mayorova van Prettig Thuis Castricum van Zorgbalans zit op de vierde rij van achteren in het kerkgebouw. Links en rechts van haar zitten twee cliënten. Mayorova: „Ze wilden hier zo graag naartoe, dus dan is het ook heel dankbaar om te doen. Voor even het kerstgevoel proeven.”

Het koor bestaat normaal gesproken uit 38 leden. Zaterdag kwamen er ’slechts’ 18 opdraven, zo vertelt voorzitter van het koor Yvonne Brakenhoff (67). „Niet iedereen durft, of wil. Deze koorleden wilden dit heel graag doen en lieten dat ook aan het bestuur weten. En toen hebben we gezegd dat we dat - binnen de kaders van de coronamaatregelen - zouden gaan regelen. Samen kijken naar wat er wel kan. En als je naar de laatste ontwikkelingen kijkt, dan zijn we echt heel blij dat we dit nog kunnen doen vandaag.”

Prachtig

Mariëtte Mantel (63) uit Castricum - ’maar geboren Amsterdamse’ - is een van de koorleden en koster in Parochie De Goede Herder. Ze sloten de middag af met Kerstnacht boven Bethlehem. „Natuurlijk is het heerlijk om samen te kunnen zingen, maar de hele kerstviering is gewoon iets prachtigs om naar uit te kijken. En daar hoort nu ook een glühwijntje bij. Daarna snel om 17 uur afsluiten, want ja: de coronaregels willen we niet overtreden.”

Jubileum

Zangkoor Cantare bestaat op 23 mei 2022 een kwart eeuw. Volgens voorzitter Yvonne Brakenhoff een belangrijke reden om zich met het bestuur in te zetten om het koor bij elkaar te houden. „Voor ons is dat jubileum een prachtige mijlpaal. We hopen echt dat we iedereen erbij kunnen houden en dat volgend jaar met elkaar te kunnen vieren.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.