Duitsland bekijkt strengere coronamaatregelen, maar geen lockdown

ANP Producties | Bron: ANP
Berlijn

Een adviesraad van de nieuwe Duitse regering wil dat contacten tussen personen zo veel mogelijk worden beperkt in de strijd tegen corona en de oprukkende omikronvariant. Berlijn zou de contactbeperkingen al meteen de komende dagen moeten invoeren, luidt het nog vertrouwelijke advies dat in handen is van de Duitse omroep ARD.

De raad van wetenschappers hamert op effectieve maatregelen omdat uitsluitend vaccineren tegen omikron niet voldoende is. De overheid moet wel duidelijk uitleggen waarom contactbeperkingen nodig zijn, aldus de onlangs ingestelde coronaraad in zijn eerste advies. Verder moeten de al geldende maatregelen strikter worden nageleefd en moet de boostercampagne worden versneld en ook tijdens de feestdagen doorgaan.

De Duitse gezondheidsminister Karl Lauterbach wil nog niets zeggen over mogelijke extra maatregelen. In ieder geval sluit hij een lockdown met Kerstmis uit. Hij verwacht dat Duitsland ook na de feestdagen niet op slot gaat, zei hij tegen Duitse media.

De sociaaldemocraat sprak zich opnieuw uit voor verplichte vaccinatie voor iedereen als de enige manier om de pandemie te stoppen. De Duitse politiek is verdeeld over de vaccinatieplicht. Bij de liberale regeringspartij FDP bijvoorbeeld ziet een deel van de parlementariërs dat absoluut niet zitten.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.