Jaarlijkse veiling van Postzegelvereniging Santpoort: ’Als ik iets moois zie, kan ik ontzettend hebberig worden’

Veilingmeester Chris Bruins leidt de veiling bij opbod.

Veilingmeester Chris Bruins leidt de veiling bij opbod.© foto kees de boer

Wim Burgers kan zijn geluk niet op.

Wim Burgers kan zijn geluk niet op.© foto kees de boer

Geconcentreerd bieden tijdens de postzegelveiling in Dorpshuis Terras

Geconcentreerd bieden tijdens de postzegelveiling in Dorpshuis Terras© United Photos/Toussaint Kluiters

1 / 3
Kees de Boer
Santpoort-Noord

Ogenschijnlijk zaten ze er zaterdag rustig bij, de postzegelliefhebbers tijdens de jaarlijkse veiling van Postzegelvereniging Santpoort. Van binnen brandde echter de hartstocht: dit was een buitenkans om een mooie serie voor een zacht prijsje te scoren.

Verwachtingsvolle blikken, zo net voor de aanvang van de veiling zaterdagmorgen in Dorpshuis Het Terras. De keuzes zijn net met de bezichtiging van de kavels al gemaakt. De een gaat voor het album met vliegtuigen, een ander voor de blokken ’Nederland postfris’ en weer een ander heeft zijn zinnen op het album ’Nederlandse Antillen vanaf 1873’ gezet.

Bordjes klaar? Beginnen maar. In vlot tempo verwisselen de kavels onder leiding van veilingmeester Chris Bruin van eigenaar. Een album ’Amerika postfris zonder gom’ wordt ingezet op vier euro.

,,Vier euro vijftig, vijf euro, vijf euro vijftig, wie biedt er meer?”, klinkt het. Dit kavel gaat uiteindelijk voor zes euro over de tafel, net zoals eigenlijk alles voor een bescheiden prijs van eigenaar verwisselt.

Bezoeker Wim Burgers is fervent liefhebber van kavels die uit het voormalige Nederlands-Indië komen. Hij koopt na bieden een set voor twintig euro, die aanvankelijk voor 12,50 was ingezet. ,,Hier ben ik heel blij mee, want ik had nog wel tot 40 euro willen gaan.”

Lacht: ,,Als ik echt iets wil hebben, dan ga ik er ook voor.” Chris Bruin knikt: ,,Dat herken ik. Ik heb weleens een doos met een vraagprijs van 300 euro voor 1000 euro gekocht. Dat is de passie, als ik iets moois zie, kan ik ontzettend hebberig worden. En als je het dan uiteindelijk kunt bemachtigen, geeft dat een enorme kick.”

Sociaal gebeuren

,,Het is ook een sociaal gebeuren dit”, vervolgt hij. ,,We zijn een ouderwetse club, waarin de gezelligheid centraal staat. Iedereen kent elkaar, ook de mensen van andere clubs die vandaag op bezoek zijn. Er wordt hier niet met het mes op tafel geveild. De mensen gunnen elkaar ook wat.”

Dat blijkt even later, wanneer een bezoeker van hem de gelegenheid krijgt om na de veiling nog een set ’Legioen-zegels’, postzegels van de Duitse bezetter uit 1944, te kopen. ,,Er zit een Duits stempel op”, prijst Bruin de collectie aan. ,,Dat is vrij zeldzaam. Ik had een vraagprijs van 15 euro, maar voor 12,50 mag je ze hebben.” De aangesprokene pakt gelijk zijn portemonnee: ,,Verkocht”, zegt hij.

,,Je hebt ze voor een koopje, man”, lacht de verkoper. ,,In de officiële catalogus worden ze voor 75 euro aangeboden.”

En zo keert een ieder tevreden huiswaarts. ,,Fijne feestdagen allemaal”, zegt een man die met een volle tas net aangeschafte nieuwe albums het dorpshuis verlaat. ,,Ik kan wel weer even vooruit zo.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.