Honderden Afghanen in rij voor heropening paspoortkantoor Kabul

ANP Producties | Bron: ANP
Kabul

Honderden mensen staan in de kou in de rij voor het paspoortkantoor van de Afghaanse hoofdstad Kabul. De Taliban-regering meldde een dag eerder dat de paspoortuitgifte zondag weer begint. De uitgifte werd in november stilgezet vanwege technische problemen in het paspoortkantoor.

Veel wachtenden staan al sinds afgelopen nacht bij het gebouw. Een deel van hen hoopt te ontsnappen aan de Taliban, die in augustus de macht overnamen in het land. Een ander deel zoekt medische hulp in het buitenland. Bij de rij staat een aantal ambulances met daarin mensen die te zwak zijn om zelf in de rij te staan. Sinds de machtsovername dreigt een humanitaire crisis in Afghanistan, onder meer door voedseltekorten.

Bewakers van de Taliban houden de rij in de gaten en proberen te voorkomen dat mensen te dichtbij elkaar gaan staan. De Taliban zijn bang dat de ophoping van mensen terroristen aantrekt. Zo vielen eind augustus ongeveer 150 doden toen een zelfmoordterrorist van Islamitische Staat (IS) zich opblies bij het vliegveld van Kabul, waar Afghanen massaal probeerden het land te ontvluchten.

Top over Afghanistan

Kort na de machtsovername zetten de Taliban de paspoortuitgifte stil. In oktober werd bekend dat mensen zich weer konden aanmelden voor reisdocumenten. De toestroom was toen echter zo groot, dat de apparatuur van het kantoor het begaf en de uitgifte weer moest worden gestaakt.

Inmiddels zijn de problemen opgelost. In eerste instantie kunnen alleen mensen die zich al hadden aangemeld hun paspoorten krijgen. Later gaat het kantoor open voor nieuwe aanmeldingen.

In Pakistan wordt zondag een top over Afghanistan gehouden met tientallen islamitische landen, samen met China, de Europese Unie, Rusland, de Verenigde Naties en de Verenigde Staten. Bij de top zal onder meer worden gesproken over maatregelen om de economische en humanitaire crisis in Afghanistan te lijf te gaan.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.