Vijftien aanhoudingen voor ordeverstoringen rondom Friese derby

ANP Producties | Bron: ANP
Leeuwarden

De politie heeft in totaal vijftien mensen aangehouden in verband met ongeregeldheden rondom de Friese derby tussen Cambuur en Heerenveen. Zondag zijn tien mensen opgepakt, in de dagen voorafgaande aan het duel werden al vijf mensen aangehouden wegens plannen voor verstoringen van de openbare orde in Leeuwarden en het bezit van veel en zeer zwaar illegaal vuurwerk.

De tien zondag aangehouden relschoppers vormden groepjes op verschillende plekken in de stad, die fakkels en 11 kilo verboden vuurwerk bij zich droegen. Dat werd in beslag genomen. Ook konden enkelen zich niet identificeren.

Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden kondigde naar aanleiding van signalen over mogelijke ongeregeldheden een noodverordening af voor zowel de binnenstad als voor het gebied rondom het stadion van Cambuur.

Zwaar vuurwerk

Op basis van politieonderzoek werden in de aanloop naar de derby al vijf verdachten aangehouden voor het bezit van zwaar en illegaal vuurwerk, openlijke geweldpleging en het plannen van ordeverstoringen.

Zo werden in de gemeente Waadhoeke vrijdag een 24-jarige man en een 19-jarige vrouw aangehouden en is een woning doorzocht. Daar werd ruim 60 kilo zwaar illegaal vuurwerk gevonden, waaronder zogenoemde 6" shells, zeer explosief vuurwerk ter grootte van een hand. De explosie van zo'n shell reikt volgens de politie meer dan 30 meter ver en wordt gewoonlijk afgestoken door professionals onder beschermende omstandigheden.

Doorzoekingen

Daarnaast is er zaterdag een 36-jarige man uit Leeuwarden aangehouden. In zijn woning werd 120 kilo illegaal consumentenvuurwerk aangetroffen. Hij is aangehouden voor openlijke geweldpleging en bezit van vuurwerk. Volgens de politie zijn de aanhoudingen en doorzoekingen gedaan omdat er signalen waren dat de verdachten het vuurwerk wilden gebruiken voor ordeverstoringen rondom Cambuur-Heerenveen. Een woordvoerder meent dat daardoor is voorkomen "dat dit vuurwerk als bom gebruikt kon worden".

Daarnaast werden zaterdag nog twee inwoners van Leeuwarden van 19 en 22 jaar opgepakt die plannen zouden hebben gehad voor ordeverstoringen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.