Frankrijk begint proces tegen Britten vanwege visvergunningen

ANP Producties | Bron: ANP
Parijs

De Franse regering begint in januari een proces tegen het Verenigd Koninkrijk om meer visvergunningen voor Britse wateren af te dwingen. De landen liggen al geruime tijd met elkaar overhoop over de vergunningen.

Een aantal weken geleden gaven de Britten nog meer vergunningen uit om Franse vissers tegemoet te komen. Dat waren er volgens Frankrijk niet genoeg, ze zitten nu op 93 procent van het beoogde aantal. De Britten zeggen dat ze alle vissers die voor de brexit in Britse wateren visten en een correcte aanvraag hebben ingediend, een vergunning hebben gegeven.

De Franse minister van Europese Zaken Clement Beaune zei donderdag in een interview met de televisiezender France 2 dat op 4 januari wordt overlegd op Europees niveau over de vergunningen. Kort daarna wordt de zaak gestart om de vergunningen af te dwingen bij een "speciaal tribunaal", aldus de minister.

Het geschil liep de afgelopen maanden verschillende keren hoog op. Zo stuurde zowel Frankrijk als het Verenigd Koninkrijk een keer marineschepen naar de wateren rond Kanaaleiland Jersey. Ook dreigde Frankrijk dat eiland geen stroom meer te leveren.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.