Betrokkenheid bij werk is mooi, maar het moet niet doorslaan | column

Jesse Geul.© Foto Ella Tilgenkamp

Jesse Geul

Betrokkenheid is een mooie eigenschap. Zeker voor een werkgever, want betrokken werknemers voelen zich verantwoordelijk en dat zie je terug in hun werk ethiek.

Betrokkenheid kan ook doorslaan en vormt dan een ernstige bedreiging voor het welzijn van de werknemer. Niet zelden met overspannenheid tot gevolg. Dus tot waar strekt het positieve van deze eigenschap en wanneer wordt het een valkuil? Maar ook, wanneer ben je betrokken genoeg?

Dat is namelijk een veelvoorkomend spanningsveld op de werkvloer. Werknemers die zich heel verantwoordelijk voelen verwijten anderen die dat minder hebben nog weleens dat ze onverschillig of laks zijn. Zelf ervaarde ik dit toen ik van de politie de overstap maakte naar de werving en selectie. Als kersverse recruiter bij een commercieel bedrijf kreeg ik van een accountmanager de opdracht om mensen te gaan zoeken voor een openstaande vacature. Volgens hem was dit een extreem belangrijke opdracht en ik moest alles uit mijn handen laten vallen om dit zo snel mogelijk te regelen. En ik dacht alleen maar, want? Wat gebeurt er dan als dit niet lukt? Als ik bij de politie een opdracht kreeg om iets met spoed te doen, dan hingen daar vaak levens van af. Nu waren de zaken die op het spel stonden hooguit minimale reputatieschade en de bonus van de accountmanager.

Dit is natuurlijk een flauwe vergelijking, want in het licht van levenbedreigende 112 meldingen zijn er weinig dingen belangrijker of urgenter. Neemt niet weg dat er een wig was ontstaan tussen ons. Ik ging uiteraard mijn best te doen, maar wel met in achtneming van de ’normale’ arbeidsregels. Dat hield in dat ik in mijn onbetaalde pauze een rondje heb gelopen voor de frisse lucht en mijn werkdag ben geëindigd op de afgesproken tijd. Hij zat achter zijn laptop een boterham te eten en heeft die avond tot laat doorgewerkt.

De kans is aanwezig dat jij als lezer een vergelijkbare situatie uit je eigen ervaring in gedachten hebt. Dan heb je mogelijk ook al een kant gekozen. Misschien vind je mijn houding niet flexibel of juist dat ik heel goed mijn grenzen kan aangeven. Uiteraard is het zoals altijd genuanceerder dan hierboven beschreven en ligt de waarheid in het midden.

Maar voor mij blijft de meest intrigerende vraag: Ben je betrokken genoeg als je doet waarvoor je betaald wordt of pas als je dat extra stapje zet?

Reageren? Mail naar bijlageredactie@mediahuis.nl onder vermelding van ’Jesse’.

Jesse Geul is recruiter, ondernemer en houdt van innovatie en verandering. Met zijn bedrijf ’21 Jobs’ geeft hij sollicitatietrainingen.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.