’’Oh kijk een zwarte engel! Bent u de prostitué?’ Ik kan het niet laten en begin te lachen’ | column

Assia Krim

Assia Krim is familierechtadvocate en mediator, ze woont in Zandvoort, haar praktijk is gevestigd Haarlem. Om de week schrijft ze op deze plek over wat ze tijdens haar werk meemaakt.

“Heb jij deze week tijd om langs een nieuwe cliënt te gaan?”, vraagt mijn secretaresse. “Er belde net een begeleidster van een meneer die woont in een woonvoorziening voor mensen met een lichamelijke beperking. Hij heeft problemen met zijn ex-partner en er moet snel het één en ander geregeld worden, omdat het nu al uit de hand loopt. Zijn ex-partner heeft al diverse bedragen van zijn rekening opgenomen. Meneer kan niet naar kantoor komen dus de vraag is of jij zo snel als mogelijk bij hem kan langs gaan.”

Normaal gesproken doe ik geen huisbezoeken, maar in dit geval kan het niet anders. De volgende dag is het een druilerige dag. Het miezert. Het is december dus het wordt al vroeg donker.

“Als ik daar maar niet verdwaal”, denk ik nog. Net voor ik wegloop van kantoor, zegt mijn secretaresse nog: “Oh, meneer is moeilijk verstaanbaar. Dat moest ik van de begeleidster aan jou doorgeven, zodat je daarop voorbereid bent.” Ze geeft me het adres en ik krijg nog aanwijzingen welke richting ik op moet rijden. Zo lief.

Mijn secretaresse kent mij al 22 jaar en zij is nooit de dag vergeten dat ik haar belde omdat ik verdwaald was op Hoog Catherijne. Mijn minst favoriete station. Althans toen. Elke keer als ik naar Utrecht moet vertelt ze mij gekscherend dat ik richting Leonidas moet lopen - opvallend genoeg weet ik die wel altijd te vinden - en dan vind ik de uitgang vanzelf wel.

Aangekomen bij de woonvoorziening parkeer ik mijn auto bij de hoofdingang. Daar zit niemand. Het is na 17.00 uur en iedereen is weg. „Dat wordt zoeken”, zeg ik licht gefrustreerd.

Na 10 minuten in het donker over het grote terrein dwalen vind ik de naam van meneer. Eindelijk! Hij woont op de tweede verdieping. Ik besluit de trap te nemen. Ook nu zie ik niemand. „Waar is al het personeel?” vraag ik me af. Iedereen kan naar zo binnen lopen.

Boven aangekomen klop ik op de deur. Met een hard sissend geluid schuift de deur open. Een beetje beduusd van het geluid sta ik in de deuropening. Meneer, zittend in zijn rolstoel, ziet mij staan en roept uit: “Oh kijk een zwarte engel! Bent u de prostitué?”

„Wat zegt hij nou?!”, denk ik bij mezelf. Of ik de prostitué ben? Ik kan het niet laten en begin te lachen. “Nee meneer, ik ben niet de prostitué, ik ben de advocaat. Ik ben hier om u te helpen vanwege de beëindiging van uw relatie.”

“Oh ja dat is ook goed”, zegt hij murmelend. „Daar kan ik ook wel wat hulp bij gebruiken. Wilt u dit even voor mij lezen of het goed is?”, en hij wijst naar zijn computer.

’Liefe man soekt relatie met vrouw.’ De woorden raken mij. Ik besluit hem te helpen met zijn contactadvertentie.

Assia Krim is familierechtadvocate en mediator, ze woont in Zandvoort, haar praktijk is gevestigd Haarlem. Om de week schrijft ze op deze plek over wat ze tijdens haar werk meemaakt.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.