Alles is onzeker behalve de verkiezing van de nieuwe stadsdichter Beverwijk

Traditiegetrouw leest de stadsdichter, hier Isa van Klaveren, een gedicht voor tijdens de nieuwjaarsreceptie van gemeente Beverwijk.

Traditiegetrouw leest de stadsdichter, hier Isa van Klaveren, een gedicht voor tijdens de nieuwjaarsreceptie van gemeente Beverwijk.© Foto archief Ronald Goedheer

Van onze verslaggever
Beverwijk

Tijdens Nationale Gedichtendag wordt de nieuwe stadsdichter Beverwijk gekozen. Wie een gooi naar deze titel wenst te doen moet gaan schrijven over de tegenstelling Beverwijk - natuur - industrie van het verleden en het heden, aan de hand van het gedicht van Bloem.

Geen stad, geen streek, die zo onder vuur ligt - letterlijk - als Beverwijk. In kort tijdbestek is de uitstraling van de stad geminimaliseerd: van bruisend, actief en energiek tot doods, saai en stinkend. Men kan zich bijna niet meer voorstellen dat ooit, honderd jaar en langer geleden deze streek nog gold als lieflijk, vruchtbaar, idyllisch en romantisch.

Al in de vroege zeventiende eeuw lezen we over de lieflijke uitstraling die Beverwijk had op romantische reizigers. In Hart van Kennemerland lezen we al over een Franse reiziger. Daarvoor beschreef ook Vondel de lusten van Beverwijk in overvolle verzen, twee eeuwen later schreef Herman Gorter er zijn beginregels van Mei. Eeuwenlang was Beverwijk de stadse oase in een romantisch paradijs, tussen duinen, beken, wateren, een vruchtbaar stuk land waar van alles groeide en bloeide en waar de welgestelden welgesteld konden zijn en de minder bedeelden zich schikten in wat het leven hen te bieden had.

Wind

Sinds 100 jaar waait er een andere wind. De een vindt het hier nog fris, de ander ruikt dat het stinkt, de een vindt het de mooiste onontdekte plek van Nederland, het rijkste duingebied van de hele kust, de ander vindt het de meest vervuilde plek van Nederland. Waar je niet dood gevonden wilt worden maar waar dat toch gebeurt.

De Nationale Gedichtendag heeft dit jaar de Natuur als thema verkozen. Organisator verkiezing stadsdichter. Jaap Tesselaar: ,,Dat konden wij niet over onze kant laten gaan. Wij roepen dichters op om een stevig gedicht te schrijven over de al of niet prachtige natuur in Beverwijk en omstreken, en waarom dit wel of niet de plek is waar je domweg gelukkig kunt wonen.’’

De opdracht voor de kandidaat-stadsdichters 2022: ,,schrijf een gedicht met als uitgangspunt het gedicht dat J.C.Bloem honderd jaar geleden schreef over de Dapperstraat. Maak er een bewerking van waaruit blijkt hoe het is om al of niet gelukkig in Beverwijk en de Beverwijkse natuur te leven’’.

Bonus

Een tweede gedicht dat je schrijft mag over van alles gaan. ,,Als er maar een link is met de stad of streek. Een derde gedicht mag je inleveren, als bonus. En dat mag over alles gaan. De inzendingen kunnen gestuurd naar jtz@xs4all.nl. Graag voor 23 januari’’, aldus Jaap Tesselaar.

Op 27 januari wordt de stadsdichter 2022 bekend gemaakt. ,,Hoe en waar, of voor publiek, of online, of in de krant, wordt later bekend gemaakt. Want alles is wat onzeker, evenals de wind van morgen.’’

De Dapperstraat

Natuur is voor tevredenen of legen.

En dan: wat is natuur nog in dit land?

Een stukje bos, ter grootte van een krant,

Een heuvel met wat villaatjes ertegen.

Geef mij de grauwe, stedelijke wegen,

De in kaden vastgeklonken waterkant,

De wolken, nooit zo schoon dan als ze, omrand

Door zolderramen, langs de lucht bewegen.

Alles is veel voor wie niet veel verwacht.

Het leven houdt zijn wonderen verborgen

Tot het ze, opeens, toont in hun hoge staat.

Dit heb ik bij mijzelven overdacht,

Verregend, op een miezerigen morgen,

Domweg gelukkig, in de Dapperstraat.

J.C. Bloem

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.