Hillegom geeft ’adempauze’ en compliment aan zijn mantelzorgers

© Archieffoto

Paul de Vlieger
Hillegom

Mantelzorgers in Hillegom kunnen volgend jaar gebruik maken van een Adempauzeregeling. Professionals nemen dan voor korte tijd de zorgtaken van de mantelzorger uit handen.

De gemeente wil mantelzorgers ondersteunen, zodat ze niet overbelast raken. ,,Zeker nu zij en hun naasten nóg meer aan huis gebonden zijn door het coronavirus bestaat de kans op overbelasting. Door gebruik te maken van de regeling kunnen ze het mantelzorgen beter volhouden’’, zo verduidelijkt het college van B en W het waarom van het invoeren van de Adempauzeregeling.

De regeling biedt kortdurende, tijdelijke hulp, zodat mantelzorgers even vrijaf hebben van de zorg voor hun naaste. De regeling wordt uitgevoerd door de gemeentelijke welzijnsorganisatie WelzijnsKompas.

Omdat de behoefte aan ondersteuning per mantelzorger verschilt, biedt de regeling ook verschillende vormen van ondersteuning. Zo is huishoudelijke hulp mogelijk, maar ook vervangende zorg aan huis - de zogeheten respijtzorg - en cursussen. Als er behoefte is aan iets anders, kan de mantelzorger dat ook aangeven. Mantelzorgers kunnen volgend jaar maximaal 39 uur huishoudelijke hulp of respijtzorg aanvragen.

Wie gebruik wil maken van de regeling, kan contact opnemen met WelzijnsKompas. Dat kan via telefoonnummer 0252 757 100 of e-mailadres info@welzijnskompas.nl.

Waardering

Hillegom wijzigt in 2022 ook de waardering van mantelzorgers. Zij ontvingen tot nu toe steeds jaarlijks een VVV-bon van 100 euro als zogeheten mantelzorgcompliment. Mantelzorgers mogen volgend jaar kiezen tussen een VVV-bon of een bon van lokale ondernemers ter waarde van 100 euro. De pluim voor jonge mantelzorgers blijft een bon van 30 euro die besteed kan worden bij een lokale ondernemer naar keuze.

De gemeente waardeert met het mantelzorgcompliment de inzet van mantelzorgers. Tegelijkertijd krijgt de gemeente hiermee de mantelzorgers beter in beeld, zodat meer communicatie en ondersteuning mogelijk is. Zorgwethouder Jan van Rijn zegt blij te zijn met de wijziging in de wijze van waardering. ,,Ik hoop natuurlijk van harte dat alle mantelzorgers kiezen voor de bon van lokale ondernemers.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.