Oproep: is de euro na 20 jaar eindelijk ingeburgerd of heeft u heimwee naar de gulden?

© Getty Images

Van onze verslaggever

Het is op 1 januari 2022 twintig jaar geleden dat de euro werd ingevoerd als munteenheid. Wat vindt u van de euro? Bent u gewend aan de euro of heeft u nog steeds heimwee naar de gulden?

Twaalf EU-landen voerden de munt als eerste in, waaronder Nederland. De grootste geldwisseloperatie uit de geschiedenis. Inmiddels hebben negentien landen de euro. Bij de invoering kreeg elke Nederlander een setje euromunten. Vanaf het begin was er discussie over de waarde van de euro en hoe ondernemers omgingen met het aanpassen van de prijzen. ,,De winkels hebben een loopje genomen met de mensen’’, schreef een lezer in 2002 deze krant na een oproep. Of een andere lezer in augustus 2002: ,,Het is mij tientallen jaren gelukt om rond te komen van een uitkering, de laatste maanden sta ik steeds in het rood.’’

In de loop der jaren werden de voordelen duidelijk. Niet meer wisselen in het buitenland, vlot handelsverkeer met economische voordelen. Na twintig jaar maken we een nieuwe balans op. Hoe kijkt u nu tegen de euro aan? Heimwee naar de gulden? Wat zijn voor u de voordelen? Weet u nog waar u uw eerste euro’s haalde? Rekent u nog wel eens om naar guldens?

De redactie is benieuwd naar uw opvatting. Stuur uw reactie (met voor- en achternaam) naar nieuwsdienst@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.