Een fraaie nieuwjaarskaart uit 1940; sfeerbeeld van boerderij Westerbroek | Velsen van Vroeger

’Westerbroek’.

’Westerbroek’.© Foto Aris Schutte sr.

Guus Hartendorf

Deze foto van boerderij Westerbroek in 1940 in de Hofgeest zou een fraaie nieuwjaarskaart kunnen zijn. Fotograaf Aris Schutte sr. uit Santpoort trekt er in zijn loopbaan dikwijls op uit om sfeerbeelden te maken. Een aantal daarvan gebruikt hij om als kerst- of nieuwjaarsgroet naar zijn cliënten te sturen.

Wellicht ook dit kiekje. De (besneeuwde) parken en het duingebied van onze omgeving of de vele lichtjes van Hoogovens en de havens lenen zich daar goed voor. Deze rubriek sluit zich aan bij die nieuwjaarsgroet.

Nog net is achter Westerbroek de voormalige boerderij ‘Trip zijn woning’ zichtbaar. Hofstede Westerbroek ontstaat uit twee boerderijen, die een oude oorsprong hebben. De kleine hofstede ligt aan de Hofgeesterweg en dankt zijn naam aan de Westbroek, een gedeelte van de Velserbroekpolder. Het oudste gegeven over de boerderij is uit 1584, als Pieter Aris bewoner en eigenaar van de hofstede is.

Bijna twee eeuwen later laat Jan van de Poll in 1771 de bebouwing op de hofstede slopen, met uitzondering van het tuinmanshuis en de boerderij, die dan de naam Westerbroek krijgt.

We maken een stap in de tijd. In 1852 verkoopt Hermina Elisabeth Maria Schimmelpenninck de boerderij aan Arie Machielszoon Janse, een landbouwer uit Santpoort. Na zijn overlijden gaat de boerderij over naar zijn dochter Adriaantje, die met landbouwer Cornelis van Neste trouwt. De boerderij komt ongeschonden de Tweede Wereldoorlog door.

In de nacht van woensdag 13 op donderdag 14 september 1989 wordt de boerderij getroffen door blikseminslag en daarna volgt de sloop. Op de plaats van Westerbroek wordt een nieuwe woning gebouwd en achter de woning komt een paardenhotel. Aad van Neste runt het paardenhotel en betrekt met zijn gezin de nieuwe woning. Hij overlijdt in 2003.

Guus Hartendorf

Velsen vroeger

Velsen van Vroeger is een wekelijkse rubriek waarin historische foto's worden getoond.

Heeft u foto's van vroeger uit Velsense woonkernen? U kunt ze ingescand e-mailen naar redactie@ijmuidercourant.nl

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.