Hoe we omgaan met wildlife; ’A9 langdurig afgesloten door omgeknaagde boom’ | Column

Een bever in Recreatiegebied Spaarnwoude.

Een bever in Recreatiegebied Spaarnwoude.© Archieffoto

Friso Bos

Wolven op de Veluwe, herten in de Amsterdamse Waterleidingduinen en afgelopen week hadden we het nieuws over de bevers in Recreatiegebied Spaarnwoude! Ik zie het misgaan, echt waar. Hoe mooi ook; Nederland is te klein voor al deze wilde dieren. Wij mensen zijn zo ver van de natuur af komen te staan dat we er niet meer mee om kunnen gaan.

Nederland is klein en heeft heel veel inwoners. Dat maakt het in stand houden van een populatie wilde dieren een grote uitdaging en vooral een ingewikkelde kunstmatige exercitie. Want de natuurgebieden zijn maar klein en vrije migratie van dieren tussen de gebieden levert grote gevaren op voor het verkeer. Zo kunnen grote problemen ontstaan als met de grote grazers rond de Oostvaardersplassen of met de populatie herten in de Amsterdamse waterleidingduinen. Moet je ze gewoon laten creperen in de winter? Of voor die tijd de verzwakte dieren afschieten? Of bijvoeren dan maar? Dat je tijdens een wandeling van een kilometer of zeven in het duingebied wel zestig herten tegenkomt, dat is volgens mij niet gezond.

Wolven op de Veluwe is ook zoiets. Die zijn vanzelf aan komen lopen en hebben er een plek gevonden. Deze dieren zullen zich te goed doen aan wilde zwijnen en ander wild. En af en toe bijten ze - voor de lol - de schapen dood in het weiland van een naburige boer een paar kilometer verderop. Geen vuiltje aan de lucht voor de mens beweren de wolvenliefhebbers, maar hoe lang gaat dat goed op de postzegel die Nederland heet?

Alles is ’micro’ hier. Elk plantje, elk wezen heeft in dit land een vooraf ingetekende plek. Maar natuur laat zich niet plannen. In gedachten zie ik de krantenkoppen al voor me: ’A9 lange tijd afgesloten door omgeknaagde boom’.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.