Roxane van Iperen verkozen tot Taalstaatmeester

ANP Producties | Bron: ANP
Hilversum

Schrijver en jurist Roxane van Iperen is in het programma De Taalstaat op NPO Radio 1 uitgeroepen tot Taalstaatmeester 2021. Deze jaarlijkse prijs gaat naar degene die zich het afgelopen jaar heeft onderscheiden in taalgebruik.

Van Iperen hield eerder dit jaar de 4 mei-voordracht in de Nieuwe Kerk in Amsterdam en was een van VPRO's Zomergasten. Daarnaast maakte zij een brievenboek als vervolg op haar bestseller ’t Hooge Nest en schreef ze het essay voor de Boekenweek.

Het panel van De Taalstaat prijst haar "intelligente en kraakheldere taalgebruik, haar doordachte én invoelende teksten en haar vermogen om de tijdgeest te duiden". Een panellid zegt: "Haar taal is net zo rijk als de thema's die zij aansnijdt en net zo meeslepend als de gedachten die zij ontvouwt."

Helder taalgebruik

De titel Taalstaatmeester is voor de vijfde keer toegekend en ging eerder naar Beatrice de Graaf, Lilian Marijnissen, Freek de Jonge en Mark Rutte.

Naast Van Iperen waren Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, en parlementair verslaggever Ron Fresen van de NOS genomineerd. Een panel van taalliefhebbers stelde de winnaar vast. Die werd onder meer beoordeeld op helder taalgebruik, verstaanbaarheid en geloofwaardigheid.

Het radioprogramma van KRO-NRCV wordt gepresenteerd door Frits Spits.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.