Moskou overweegt NAVO-voorstel voor gesprekken medio januari

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

Rusland overweegt een NAVO-voorstel om op 12 januari besprekingen te beginnen over onder meer de situatie omtrent Oekraïne. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag volgens het Russische persbureau TASS.

De Verenigde Staten en Oekraïne zeggen dat Rusland mogelijk een invasie van zijn ex-Sovjetbuurland voorbereidt. Rusland ontkent dat en stelt dat het de groeiende relatie van Oekraïne met de NAVO is die de spanningen met het buurland heeft doen escaleren.

President Vladimir Poetin zei afgelopen week dat Rusland conflicten wil vermijden, maar een "onmiddellijke" reactie van de Verenigde Staten en hun NAVO-bondgenoten nodig heeft op de eisen voor veiligheidsgaranties.

Eisen

De eisen van het Kremlin bevatten onder meer de toezegging dat Oekraïne uitgesloten wordt van een toekomstig NAVO-lidmaatschap, de verwijdering van Amerikaanse kernwapens uit Europa en de terugtrekking van multinationale NAVO-bataljons uit Polen en de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen.

De Amerikaanse regering heeft al gezegd dat sommige Russische voorstellen - zoals het veto op een NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne - onaanvaardbaar zijn, maar dat Washington meer concrete ideeën over de vorm van eventuele gesprekken zal aandragen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.