Vijfduizend man betogen in Brussel tegen sluiting cultuursector

ANP Producties | Bron: ANP
Brussel

Een betoging in Brussel tegen de sluiting van bioscopen, concertzalen en theaters in België heeft volgens de politie 5000 mensen op de been gebracht. De Kunstberg in het centrum van de hoofdstad is ondanks de regen vol met demonstranten en protestborden met teksten als ‘Cultuur is een noodzaak’ en ‘Geen toekomst zonder cultuur’. Ook in onder meer Luik wordt gedemonstreerd.

In de strijd tegen het coronavirus besloten de autoriteiten de culturele sector na Kerstmis te sluiten. Winkelen mag met nog slechts twee mensen, maar de horeca blijft open. "Ik drink graag glühwein, maar cultuur heb ik nodig!", is te lezen op een van de borden.

Tijdens het protest werd aangekondigd dat komende week beroep wordt aangetekend bij de Raad van State, in de hoop dat de maatregelen worden teruggedraaid. De cultuursector vraagt om een steunpakket en een visie op basis van feiten, in plaats van ‘jojobeleid’.

Symbolische vergissing

Meerdere Belgische theaters en bioscopen hebben aangekondigd hun deuren op tweede kerstdag niet te sluiten. Burgemeesters van diverse grote deelgemeenten van Brussel en de lokale politie hebben al te kennen gegeven niet in te grijpen als de podia zondag niet dichtgaan. "Het Overlegcomité maakte een symbolische vergissing. Daar ga ik geen vergissing aan toevoegen", stelde burgemeester Christos Doulkeridis van de deelgemeente Elsene. "Ik ga de politie niet naar dit soort plaatsen sturen om ze te controleren."

De top van het Openbaar Ministerie liet weten dat "er zoveel andere echte criminele fenomenen zijn die meer prioritair zijn. We gaan de politie niet vragen om de wacht te houden voor theaterzalen of om systematisch processen-verbaal op te stellen". Gezaghebbende Belgische virologen als Marc Van Ranst hebben laten weten het besluit van het Overlegcomité niet te begrijpen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.