Taliban: taxichauffeurs moeten vrouw zonder hoofddoek weigeren

ANP Producties | Bron: ANP
Islamabad

De religieuze politie van de Taliban in Afghanistan heeft alle taxichauffeurs opgedragen geen muziek meer in hun auto's af te spelen en ook geen vrouwelijke passagiers op te pikken die zich niet aan de islamitische kledingvoorschriften zoals een hoofddoek houden.

De boodschap werd verspreid via een pamflet. Een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Deugdzaamheidsbevordering en Zedeloosheidsbestrijding bevestigde de maatregel zondag. De brief van het ministerie dringt er bij de chauffeurs verder op aan geen vrouwelijke passagiers te accepteren voor langere ritten, tenzij ze mannelijke begeleiding bij zich hebben.

De Afghaanse universitair docent Haroun Rahimi bekritiseerde de richtlijn en zei dat die betekent dat taxichauffeurs in feite de lichamen en mobiliteit van vrouwen zullen kunnen controleren. "Het zal mogelijkheden scheppen voor pesterijen en het onveilig maken van openbare ruimten voor vrouwen", zei hij. Rahimi en andere medewerkers van de American University of Afghanistan zijn eerder dit jaar geëvacueerd uit Afghanistan.

Vrouwenrechten

Sinds de Taliban de macht hebben overgenomen, zijn de rechten van vrouwen aanzienlijk ingeperkt. In veel gevallen kunnen ze niet meer terugkeren naar hun werk. De meeste middelbare scholen voor meisjes zijn gesloten. Protesten van vrouwelijke activisten zijn met geweld onderdrukt. Vorige week zijn de Taliban-autoriteiten begonnen met het verwijderen van afbeeldingen van vrouwen die gebruikt worden voor reclame op reclameborden en winkelpuien in de hoofdstad Kabul.

Het ministerie van Deugdzaamheidsbevordering en Zedeloosheidsbestrijding bestond ook al tijdens het vorige Talibanregime in de jaren 90. Toen was het een berucht symbool van willekeurig misbruik door openbare afranselingen en opsluiting.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.