Twee jaar cel voor oprichter Loterijverlies

ANP Producties | Bron: ANP
Zwolle

De rechtbank in Zwolle heeft maandag de 41-jarige Ferdy R., oprichter van Loterijverlies, twee jaar cel opgelegd. Volgens de rechtbank is bewezen dat R. ruim 2,8 miljoen euro heeft verduisterd. Het ging om geld dat hij ontving van mensen die wilden procederen tegen de Nederlandse Staatsloterij.

Loterijverlies voerde actie tegen de Staatsloterij namens tienduizenden deelnemers die zich misleid voelden doordat hun winstkansen kleiner waren dan voorgespiegeld. Van een deel van het geld dat R. binnenhaalde kocht hij onder meer een dure villa. De rechtbank verklaarde tevens bewezen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan witwassen, valsheid in geschrifte en belastingfraude.

"Gewiekst en berekenend", zo bestempelde de rechter de praktijken van R. Hij "ging allerlei overeenkomsten aan, richtte meerdere vennootschappen op en maakte valse facturen op zodat hij zelf beschikking kreeg over het geldbedrag dat afkomstig was van gedupeerden van de loterij." Over het bedrag dat hij op die manier op zijn rekening kreeg, betaalde hij geen inkomstenbelasting.

Het Openbaar Ministerie had vier jaar cel geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De rechtbank kwam op aanzienlijk minder uit omdat R. geen strafblad heeft en in het verleden in civiele procedures succes heeft geboekt met zijn inspanningen voor gedupeerden van de loterij. Daarbij werd vastgesteld dat de Staatsloterij deelnemers heeft misleid.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.