Chinese stad Xi'an verbiedt autorijden na corona-uitbraak

ANP Producties | Bron: ANP
Xi'an

De Chinese autoriteiten hebben de "strengste maatregelen" afgekondigd in de miljoenenstad Xi'an om daar een corona-uitbraak tegen te gaan. Zo is autorijden in de meeste gevallen niet toegestaan, tenzij mensen bijvoorbeeld de weg op moeten voor virusbestrijding.

China meldde maandag 162 nieuwe besmettingen, waarvan 150 zijn vastgesteld in Xi'an. De stad met 13 miljoen inwoners ging vorige week in een strenge lockdown.

De politie gaat auto's controleren. Wie de regels overtreedt kan tien dagen celstraf krijgen en een boete van omgerekend 69 euro. Autoriteiten spuiten ondertussen ook desinfectiemiddel rond in Xi'an. Inwoners worden verzocht om hun ramen dicht te houden en geen oppervlaktes van gebouwen of planten op straat aan te raken.

Straffen

Door de lockdown mochten mensen al nauwelijks naar buiten. Per huishouden mag één persoon eens in de drie dagen boodschappen doen. Mensen moeten de autoriteiten of hun werkgever om toestemming vragen als ze de stad willen verlaten.

De Chinese overheid heeft 26 ambtenaren van Xi'an onbekende straffen opgelegd. Ze zouden onvoldoende hebben gedaan om de uitbraak te voorkomen en te beperken. Vorige week, nog voor de lockdown inging, begon Xi'an met het testen van alle inwoners.

Olympische Winterspelen

China vreest dat er besmettingen onopgemerkt blijven, waardoor het virus uiteindelijk op meer plekken in het land kan opduiken. De overheid hoopt de uitbraak de kop in te kunnen drukken voordat de Olympische Winterspelen in februari van start gaan in Beijing.

China voert een streng coronabeleid. Uitbraken worden bestreden met lokale lockdowns en het massaal testen van inwoners.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.