D66 wil met ververste kandidatenlijst werken aan ’een eerlijker en groener Velsen’

Links op de foto D66-lijsttrekker Sander Smeets met zijn zoontje.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Robbert Minkhorst
Velsen

Drie nieuwe namen duiken op bij de eerste vijf kandidaten voor D66 bij de gemeenteraadsverkiezingen in Velsen, waarbij vijf ook het huidige zetelaantal is. Het drietal verdringt daarmee de zittende raadsleden Ewoud Kuin en Marc Hillebrink.

Zij staan op de plekken zes en zeven. De D66-leden hebben de volgorde van de lijst bepaald. Wie de lijst aanvoert, was al bekend: dat is fractievoorzitter Sander Smeets uit Santpoort. Hij ’won’ de lijsttrekkersverkiezing van de partij dit voorjaar. Bas de Ruig, ook momenteel al raadslid, staat op plek twee. Els Zorgdrager stopt na de komende gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar met haar raadswerk. Ze is lijstduwer. Mike Rijkers, Joanna van der Zanden en Arjen Uytendaal completeren de top vijf.

Na Kuin en Hillebrink op de plaatsen zes en zeven volgt Teresa da Silva Marcos. Zij is de politiek secretaris in het regiobestuur van D66 voor de provincie Noord-Holland. De IJmuidense was tussen 2014 en 2018 ook al raadslid.

Nieuweling

Van de drie nieuwe namen is Arjen Uytendaal de echte nieuweling. De is directeur van Stichting Nederland Maritiem Land (NML), een netwerkorganisatie voor de maritieme sector. Mike Rijkers en Joanna van der Zanden zijn nu steunfractieleden bij de partij.

Na de verkiezingen van 2018 belandde D66 als een na grootste partij van Velsen in de oppositie. Annette Baerveldt, toen lijsttrekker, raakte na acht jaar haar baan als wethouder kwijt. Ze nam daarna wel zitting in de raad maar werd in 2020 weer wethouder - in Zaanstad.

Opvolger

Haar opvolger Smeets kijkt uit naar de komende verkiezingen. ,,Ook nu hebben we weer een lijst vol enthousiaste, bekwame en betrokken kandidaten’’, meldt hij op de website van D66 Velsen. ,,Het is een prachtige mix van ervaring en vernieuwing, met veel verschillende achtergronden. Uiteindelijk is er een fantastische lijst samengesteld waarmee we vol vertrouwen de verkiezingen ingaan. Aan al deze D66’ers zou ik mijn stem zeker toevertrouwen.”

Smeets kondigt aan dat zijn partij begin januari het verkiezingsprogramma wil presenteren. Daarin komt ’nadrukkelijk aandacht voor goed onderwijs, een goed klimaat en woningbouw’. ,,Maar ook zorg, veiligheid, economie, sport en cultuur krijgen een groot podium’’, zegt Smeets. ,,Samen kunnen we werken aan een eerlijker en groener Velsen, waar iedereen een betaalbare woning kan vinden.’’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.