Bijna half miljoen euro subsidie voor Haarlemse ondernemers en organisaties om kosten controle coronatoegangsbewijs te compenseren

De controle van een QR-code samen met een identiteitsbewijs.© ANP/Evert Elzinga

Mireille Sneekes
Haarlem

Het college van B en W wil met een subsidie van 430.000 euro ondernemers en organisaties in Haarlem tegemoetkomen die kosten hebben gemaakt om het coronatoegangsbewijs te controleren. De subsidieregeling zal vanaf 10 januari 2022 in werking treden.

Het bedrag komt uit het potje dat het Rijk ter beschikking stelt voor eventuele extra kosten door de invoering van het coronatoegangsbewijs. Vanaf eind september en half november moesten namelijk onder andere restaurants, cafés, bioscopen, theaters en sportlocaties personen van 14 jaar en ouder controleren op een coronatoegangsbewijs in combinatie met een identiteitsbewijs. Voor die controle moesten bedrijven en organisaties soms extra personeel inzetten.

Subsidieregeling

Om de extra kosten voor het controleren te compenseren, maakte het Rijk 45 miljoen vrij. Dat is verdeeld onder alle gemeenten. Op basis van het aantal horecaondernemingen in Haarlem ging 493.000 euro naar die gemeente. Daarvan wordt 430.000 euro beschikbaar gesteld voor de extra kosten van bedrijven en organisaties.

De subsidieregeling gaat in op 10 januari 2022. Ondernemers en organisaties kunnen dan aanvragen indienen. Hier zijn voorwaarden aan verbonden. Zo komen kosten in aanmerking die tussen 22 september en 31 december 2021 zijn gemaakt voor de inzet van extra mensen voor het controleren van het coronatoegangsbewijs. De regeling vervalt op 28 februari 2022. Als na de aanvraagperiode blijkt dat het totaal aantal aanvragen boven de 430.000 euro uitkomt, zal het bedrag in de juiste verhouding worden verdeeld onder alle indieners.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.