Opvallend veel dagjesmensen in de auto richting Antwerpen

ANP Producties | Bron: ANP
Den HaagAntwerpen

Op de wegen vanuit Nederland naar België is het al de hele maandag opvallend druk en dan vooral richting Antwerpen. Veel mensen lijken te willen profiteren van het feit dat in België winkels en cafés open mogen zijn. In Nederland geldt vanwege corona een strenge lockdown, waarbij alleen essentiële winkels hun deuren mogen openen, zoals supermarkten, drogisterijen en apotheken.

De politie in Antwerpen meldt dat het "gezellig druk" is in de stad. De politie adviseert bezoekers om het openbaar vervoer, met de fiets of te voet te komen. Automobilisten wordt geadviseerd gebruik te maken van de verschillende P&R's aan de rand van de stad. Daarvandaan kan men overstappen op het openbaar vervoer.

De drukte op de wegen concentreerde zich volgens de ANWB op de A27, vanuit Gorkum richting Breda, de A58 bij knooppunt Galder en op de E19, Breda richting Antwerpen. De files waren rond het middaguur zo'n 5 à 6 kilometer en de vertragingstijd een klein halfuur. Rond 14.30 uur waren de meeste files richting het zuiden opgelost.

Opvallend druk

"Vooral op de wegen naar Antwerpen was het vanmorgen al opvallend druk", zei een ANWB-woordvoerder. "Vooral Brabanders zakken massaal af naar Antwerpen. We raden het als ANWB niet af, mensen hebben hun eigen verantwoordelijkheid, maar ze moeten zich afvragen of het wel verstandig is." Ook de afgelopen dagen zag de organisatie al wat meer verkeer richting Antwerpen dan gebruikelijk.

Premier Mark Rutte riep Nederlanders begin vorige week wel op om vooral niet naar onze zuiderburen of naar Duitsland te reizen als het niet per se nodig is. Hij benadrukte dat het advies van het kabinet en het Outbreak Management Team (OMT) is om juist zo min mogelijk contact met anderen te hebben. Ook gouverneur Cathy Berx van Antwerpen en Duitse burgemeesters van grensgemeenten riepen al op om weg te blijven. Ze zijn bang dat Nederlanders de besmettelijke omikronvariant meenemen over de grens.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.