Media: België opent cultuursector na arrest Raad van State

ANP Producties | Bron: ANP
Brussel

De Belgische regering heeft dinsdagavond besloten om de theaters en bioscopen weer te openen, nadat de Raad van State eerder op de dag had geoordeeld dat de sluiting van de cultuursector buiten proporties is. Belgische media melden dat op basis van bronnen binnen de regering.

Het betekent dat de oude coronaregels van voor 22 december weer van kracht worden. Maximaal 200 toeschouwers met mondmasker en coronatoegangsbewijs mogen nu weer gezamenlijk in een theater of een bioscoop zitten.

Vorige week woensdag werd door het Overlegcomité, de Belgische autoriteit die over de coronamaatregelen gaat, bepaald dat de cultuursector op slot moest om de volksgezondheid voor gevaren te behoeden. Maar het hoge rechtscollege dat wetgeving toetst, oordeelde dinsdag dat daar geen gegronde onderbouwing voor was.

De uitspraak volgde op een klacht van onder anderen een theaterproducent Mathieu Pinte. Procedures bij de Raad van State kunnen meer dan een jaar duren, maar vanwege de "uiterst dringende noodzakelijkheid" werd de lockdown meteen geschorst, waarna het kabinet bijeen is gekomen. In tal van Belgische steden zijn er betogingen geweest, onder meer voor bioscopen en theaters, gericht tegen de culturele lockdown.

Belangrijk signaal

Artistiek leider Michael De Cock van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel zei na de uitspraak dat er vooraf "wat lacherig" werd gedaan over de cultuursector om naar de Raad van State te stappen. Hij vindt dat nu "een héél belangrijk signaal" is afgegeven.

Minister Annelies Verlinden van Binnenlandse Zaken liet voor het kabinetsoverleg al weten dat wat haar betreft de oude maatregelen van vorige week weer konden terugkeren. Ook kondigde ze al aan dat de situatie van de bioscopen, waarvoor het arrest in principe niet geldt, opnieuw zou worden bekeken.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.