Initiatiefnemer platform Herstel-NL Robin Fransman overleden na corona-infectie

Amsterdam

Robin Fransman, de initatiefnemer van het platform Herstel-NL, is overleden. Dat bevestigt Erik-Jan Vlieger, arts, ondernemer en een van de eerste leden van Fransmans platform. Fransman meldde begin deze maand zelf op Twitter dat hij positief getest was op corona.

Fransman verzette zich als voorzitter van Herstel-NL, een groep van economen, artsen en wetenschappers, tegen de lockdowns in ons land.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hij benadrukte daarbij dat het kabinetsbeleid – om Nederland op slot te gooien in de strijd tegen de coronabesmettingen – meer schade zou aanrichten dan het aan gezondheidswinst opleverde.

Het gedwongen sluiten van de horeca, theaters en bioscopen zou volgens hem een nieuwe generatie kwetsbaren kweken. Er kwam een landelijke campagne met de slogan: ’Er is plan waarmee Nederland open kan’.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Na de lancering begin februari 2020 was er direct grote kritiek op het plan van Herstel-NL.

Een aantal economen, onder wie Rabo-directeur Barbara Baarsma en oud-CPB-directeur Coen Teulings, stapte vervolgens uit de club. Op Twitter verklaarde Fransman destijds dat initiatiefnemers van Herstel-NL onder druk waren gezet door politiek Den Haag om de campagne tegen een ander coronabeleid te stoppen.

Demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) liet zich eerder nog hard uit over Herstel-NL. Het plan om Nederland snel uit de lockdown loodsen zou volgens hem ’levensgevaarlijk’ zijn geweest.

Fransman was vanaf 2015 ook actief bij de Argumentenfabriek als chef financiële sector. Na zijn studie politicologie en politieke economie bij de Universiteit van Amsterdam ging hij onder meer nog aan de slag als adjunct-directeur van het Holland Financial Center.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.