Maxwell schuldig aan ronselen misbruikslachtoffers voor Epstein

ANP Producties | Bron: ANP
New York

Ghislaine Maxwell (60) is in de rechtbank van New York schuldig bevonden aan vijf van de zes aanklachten in het misbruikproces tegen haar. De jury acht bewezen dat Maxwell tussen 1994 en 2004 meisjes ronselde voor haar ex-vriend en zedendelinquent Jeffrey Epstein.

De twaalf leden moesten per aanklacht tot een unaniem oordeel komen. Die hadden betrekking op sekshandel en illegale seksuele activiteiten. Maxwell moet nog in een ander proces terechtstaan voor meineed in een rechtszaak tegen Epstein. Ze kan worden veroordeeld tot in totaal tachtig jaar cel, wat de rest van haar leven zou betekenen.

Maxwell was volgens openbaar aanklager Alison Moe "de sleutel" in Epsteins plannen om zichzelf door meisjes te laten masseren, waarbij hij ze seksueel zou misbruiken. De twee waren "partners in crime", aldus Moe. Maxwell werd tijdens het drie weken durende proces ook omschreven als "een volwassen vrouw die jaagde op kwetsbare kinderen".

Zondebok

De jury hoorde tijdens het proces onder meer verhalen van de vier vrouwen die zeggen als minderjarige het slachtoffer te zijn geweest van Maxwell en Epstein. Drie van hen zeiden dat Maxwell ook had meegedaan aan het misbruik. Maxwell pleitte niet schuldig te zijn. Haar advocaten trokken het vermogen van de vrouwen om zich oude gebeurtenissen goed te herinneren in twijfel en schakelden daar een geheugenexpert voor in.

De verdediging beweerde daarnaast dat Maxwell als zondebok wordt gezien, omdat Epstein niet meer verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn daden. De multimiljonair pleegde in 2019 zelfmoord toen hij in de gevangenis in afwachting was van een misbruikzaak tegen hem. Maxwell werd een jaar later opgepakt, omdat werd vermoed dat ze zijn rechterhand was geweest.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.