Politie houdt Plein 1945 in IJmuiden met camera’s in de gaten tijdens de jaarwisseling om onrust te voorkomen

Op 12 december moest de ME ingrijpen op Plein 1945 en werd een noodbevel afgekondigd vanwege een demonstratie.

Op 12 december moest de ME ingrijpen op Plein 1945 en werd een noodbevel afgekondigd vanwege een demonstratie.© Archieffoto: Laurens Bosch

Susanne Moerkerk
IJmuiden

Plein 1945 in IJmuiden wordt op 31 december en 1 januari extra in het oog gehouden met camera’s. Burgemeester Frank Dales wil hiermee voorkomen dat het plein tijdens de jaarwisseling wordt gebruikt als ’uitlaatklep’ voor coronafrustraties.

Volgens de politie is er een veiligheidsrisico rond het plein in IJmuiden met de jaarwisseling en kans op ’een potentiële verstoring van de openbare orde’. „De combinatie van groepsvorming en het afsteken van (zwaar, illegaal) vuurwerk baart hen ernstige zorgen. Extra toezicht op Plein 1945 achten zij dan ook noodzakelijk”, aldus Dales. Die de camera’s tijdelijk laat plaatsen om de rust rond het plein te bewaren.

Protest

Ondanks het vuurwerkverbod heeft de burgemeester ’signalen’ dat er op ’diverse plaatsen (illegaal) vuurwerk wordt verkocht’. Plein 1945 was het afgelopen jaar toneel van - onaangekondigde - protestacties. Onder meer Defend IJmuiden gebruikte het plein om onvrede over coronamaatregelen, zoals de avondklok, te uiten. „De protesten gingen vaak gepaard met het afsteken van (zwaar, illegaal) vuurwerk”, schrijft Dales. „Dit leverde veiligheidsrisico’s op voor mensen, woningen, auto’s, etc. en had een negatief effect op de openbare orde. De recent aangescherpte coronamaatregelen hebben een flinke impact op vele Velsenaren. Hiermee neemt het risico toe dat sommigen de jaarwisseling aangrijpen als ’uitlaatklep’ van frustraties over de coronamaatregelen. Plein 1945 is dan een logische plek om naartoe te gaan.”

Politie

Om te voorkomen dat er ongeregeldheden uitbreken op Plein 1945 laat Dales het gebied met camera’s in de gaten houden. De camera’s staan niet gericht op woningen of winkels. Tussen 12 uur ’s middags op 31 december en dezelfde tijd op Nieuwjaarsdag wordt tijdelijk toezicht gehouden met camera’s, de politie bekijkt de beelden. Deze worden uitsluitend gebruikt ter ondersteuning van de bewijsvoering bij een strafbaar feit. Met borden worden de bezoekers van het plein gewezen op de tijdelijke camera’s.

Een groep van ongeveer twintig actievoerders tegen het coronabeleid hield woensdagavond een fakkeloptocht in IJmuiden. De demonstratie begon op Plein 1945, waarna de deelnemers over de Lange Nieuwstraat liepen. Voor zover bekend verliep het protest rustig.

Lees ook: Noodbevel afgekondigd in IJmuiden: demonstranten mogelijk uit op conflict met politie

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.