Weer.nl: komende dagen kunnen weerrecords sneuvelen

ANP Producties | Bron: ANP
Hilversum

Volgens Weer.nl kunnen de komende dagen meerdere warmterecords sneuvelen. Zo voorspelt het weerbureau een mogelijk recordzachte oud en nieuw, die miezerig en met een beetje mist verloopt.

In de nacht naar vrijdag 31 december zakt het kwik niet onder de 10 tot 12 graden. Een warmterecord, want volgens Weer.nl lag de minimumtemperatuur op oudejaarsdag nooit boven de 10 graden. Op oudejaarsdag, die droog en met regelmatig zon begint, wordt het 12 graden in het noorden en kan de temperatuur in het zuiden stijgen tot 15 graden. De officieel warmste oudejaarsdag was in 2017, toen werd het in De Bilt 13,7 graden. In de loop van de vrijdagmiddag kan het wat gaan regenen.

De jaarwisseling zou wel eens een van de warmste ooit gemeten kunnen worden. De nacht naar zaterdag verloopt zacht: het wordt zo'n 11 graden. Het record van officieel de warmste nieuwjaarsnacht werd gehaald in 2012, toen werd het in De Bilt 10,2 graden. Tijdens de jaarwisseling kan er lichte motregen vallen en kan het tijdelijk mistig zijn, maar dichte mist lijkt uit te blijven door een matige zuidwestenwind.

Nieuwjaarsdag

Ook nieuwjaarsdag blijft met 12 tot 15 graden lenteachtig zacht. Als het daadwerkelijk 15 graden of warmer wordt, is er sprake van de vroegst gemeten lentetemperatuur ooit in het jaar. Dat record stamt van 5 januari 1999, toen werd het in Oost-Maarland in Zuid-Limburg 16,4 graden. In het huidige klimaat wordt gemiddeld op 26 februari de 15 graden gehaald, door klimaatverandering ruim drie weken vroeger dan dertig jaar geleden. 1 januari start verder druilerig maar in de loop van de dag klaart het op.

De uitzonderlijk hoge temperaturen worden veroorzaakt door zachte lucht vanaf de Canarische Eilanden die vanaf woensdag ons land bereikt. Als in het uiterste zuiden de 14 graden wordt bereikt, is het de warmste 29 december ooit gemeten. Ook krijgen we komende nacht mogelijk een recordwarme decembernacht. Het landelijke minimumrecord voor deze nacht is 10,3 graden en werd in 1925 in Maastricht gemeten. Ook lijkt het maandrecord van december te sneuvelen: het landelijke maandrecord stamt uit 2015, toen het op 17 december in Gilze-Rijen 12,7 graden werd.

Donderdag wordt het in het noorden 12 graden, 14 graden in het midden van Nederland en 16 graden in Brabant. Ook dat betekent dat dagrecords eraan gaan. Weer.nl noemt het heel bijzonder dat eind december de 16 graden worden bereikt, als dat donderdag het geval is. Sinds het begin van de metingen werd het alleen in 1989 en 1977 in deze tijd van de maand 16 graden.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.