VS-toezichthouder: sneltests minder nauwkeurig bij omikron

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

Sneltests geven meer kans op een vals negatief resultaat bij besmetting met de omikronvariant in vergelijking met eerdere varianten, zegt de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA.

De FDA is tot die conclusie gekomen na een gezamenlijke studie met de Amerikaanse gezondheidsorganisatie NIH. Daarin werden de prestaties gemeten van sneltests, ook bekend als antigeentests, met monsters die levende versies van de omikronvariant bevatten.

"Vroege gegevens suggereren dat antigeentests de omikronvariant detecteren, maar mogelijk een verminderde gevoeligheid hebben", aldus de FDA. 'Gevoeligheid' is een maatstaf voor hoe waarschijnlijk het is dat een test een besmetting kan vaststellen.

De FDA blijft het gebruik van antigeentests toestaan, met de aantekening dat mensen ze moeten blijven gebruiken in overeenstemming met de instructies. Zo schrijven sommige sneltests voor om een tweede test uit te voeren, na een bepaalde periode, om een ​​negatief resultaat te bevestigen.

Als iemand negatief test met een sneltest maar wel Covid-19-symptomen heeft of is blootgesteld aan iemand met Covid-19, dan adviseert de FDA om toch een ​​PCR-test te laten doen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.