Coronabeleid VS versoepeld om vrees over ontwrichting samenleving

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

Het Amerikaanse besluit de aanbevolen isolatietijd na een coronabesmetting te verkorten, had vooral te maken met de vrees dat essentiële diensten anders ernstig verstoord kunnen raken. Dat zeggen ingewijden tegen de Amerikaanse krant The Washington Post.

Gezondheidsdienst CDC adviseerde deze week om de isolatietijd na een asymptomatische coronabesmetting te halveren van tien naar vijf dagen. Daarna moet dan nog vijf dagen een mondkapje worden gedragen. Dat besluit volgde volgens bronnen van de krant op koortsachtig overleg tussen topfunctionarissen in het kerstweekend.

De VS zien het aantal coronabesmettingen momenteel snel oplopen. De vrees bestond dat tienduizenden brandweerlieden, agenten en supermarktmedewerkers thuis zouden komen te zitten. Dat zou volgens de bronnen kunnen leiden tot ernstige maatschappelijke problemen, terwijl veel coronabesmettingen niet leiden tot een ernstig ziekteverloop.

Nieuwe inzichten

Het CDC zegt ook nieuwe inzichten te hebben meegewogen over de periode waarin mensen met corona vaak het meest besmettelijk zijn. Het zou gaan om de twee dagen voordat ze ziekteverschijnselen ontwikkelen en de twee tot drie dagen erna. Dat betekent volgens CDC-topvrouw Rochelle Walensky dat de kans op overdracht vijf dagen na een positieve test beperkt is.

De nieuwe richtlijnen hebben geleid tot verdeeldheid. Vanuit het bedrijfsleven is positief gereageerd, terwijl vakbonden en sommige experts juist kritisch waren. De topvrouw van verpleegkundigevakbond National Nurses United voorspelde op CNN dat het nieuwe beleid zal leiden tot meer ziektegevallen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.