Honderd sportscholen willen naar rechter voor heropening

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Honderd sportscholen willen naar de rechter om de tijdelijke sluiting van hun sector aan te vechten. Zij zijn sinds anderhalve week gesloten vanwege de lockdown, maar vinden dat ze net als supermarkten als essentieel moeten worden gezien. Zodra het benodigde geld voor de rechtsgang via een crowdfunding binnen is, spannen de ondernemers een kort geding aan tegen de Staat. Dat bevestigt een van de initiatiefnemers, sportschoolhouder Satisch Jhamai, na berichtgeving van Hart van Nederland.

Volgens hem hebben vooral vechtsportscholen zich aangesloten bij deze actie. Zij beginnen nu een campagne om de bijna 9000 euro die nodig is voor de rechtszaak op te halen. Naar verwachting is het binnen een paar dagen zover. "Hoe eerder dat is, hoe eerder we beginnen met de dagvaarding", aldus Jhamai. Hij is het ook niet eens met het moeten tonen van een coronatoegangsbewijs voor het betreden van een sportschool. Die zou volgens hem voor iedereen toegankelijk moeten zijn.

De brancheorganisatie van sportscholen NL Actief is niet op de hoogte van deze juridische stappen. Directeur Ronald Wouters zegt dat dit "nu niet de oplossing is". Zijn vereniging, die spreekt namens zo’n 1200 ondernemers, denkt na over andere initiatieven. "Wij gaan niet stilzitten. De sport moet zo snel mogelijk open."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.