Schotse regering wil niet dat Schotten in Engeland gaan feesten

ANP Producties | Bron: ANP
Edinburgh

De Schotse regering wil dat de Schotten met de jaarwisseling thuisblijven en dat niet over de grens in Engeland gaan vieren. Schotland heeft veel strengere coronabeperkingen. De Schotse vicepremier John Swinney die verantwoordelijk is voor het coronabeleid, heeft de Schotten via de BBC opgeroepen Oud en Nieuw niet in Engeland te gaan vieren. De Britse premier Boris Johnson heeft voor Engeland juist besloten geen nieuwe coronabeperkingen op te leggen en gezegd dat de Engelsen vooral voorzichtig moeten zijn bij het vieren van de jaarwisseling.

De coronavariant die momenteel voor onrust zorgt, omkiron, lijkt een erg besmettelijke, maar minder gevaarlijke variant van de oorspronkelijke aandoening. Uit de eerste onderzoeksresultaten komt naar voren dat mensen na een omikronbesmetting minder vaak in het ziekenhuis opgenomen hoeven te worden. De Engelsen kunnen wat Johnson betreft hun feestjes bouwen. Maar over de grens in Schotland en Wales gelden juist weer strenge beperkingen, nu vanwege de besmettelijkheid van omikron.

Swinney zei dat mensen zelf moeten bepalen waar ze de jaarwisseling vieren, maar het zou volgens hem "verkeerd zijn om naar Engeland te trekken. Mensen moeten hun rol vervullen bij het omgaan met deze gevaarlijke situatie", waarschuwde de Schotse bewindsman.

Net als de tijdelijke volksverhuizing van Nederlandse dagjesmensen naar Vlaanderen, lijkt er een stroom mensen van Wales en Schotland op gang te komen voor een jaarwisseling in Engeland. Engelse horecabedrijven, vooral pubs langs de grenzen met Schotland en Wales, maken zich op voor zeker 100.000 extra klanten op oudejaarsavond, berichtten Britse media woensdag.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.