Weer nieuwsmedium Hongkong dicht na inval door politie

ANP Producties | Bron: ANP
Hongkong

Het laatste grote prodemocratische nieuwsmedium van Hongkong sluit de deuren na een inval door de politie. Stand News maakte via internet bekend dat alle medewerkers hun baan verliezen.

Agenten waren woensdag de redactie van Stand News binnengevallen. Lokale media berichten dat zeven arrestaties zijn verricht. Medewerkers van het online nieuwsmedium worden verdacht van "samenzwering om opruiende publicaties te publiceren".

De autoriteiten hebben onder meer waarnemend hoofdredacteur Patrick Lam en zangeres Denise Ho opgepakt. Zij was betrokken bij de prodemocratische beweging in de stad en heeft getuigd voor het Amerikaanse Congres. De staatsgezinde Chinese krant Global Times schreef dat waarnemers de arrestatie van Ho zien als het "mooiste kerstcadeau".

Kritische media

Stand News groeide na de oprichting in 2014 uit tot een van de meest kritische onafhankelijke media in de metropool. Verslaggevers en cameraploegen deden doorlopend verslag van de prodemocratische protesten van de afgelopen jaren. China voerde in de nasleep van die onrust een omstreden veiligheidswet in om meer greep op Hongkong te krijgen.

Het is niet de eerste keer dat prodemocratische media moeten sluiten in de stad. De krant Apple Daily, die ook kritisch tegenover de autoriteiten stond, ging eerder dit jaar dicht na een inval door de politie. Oprichter Jimmy Lai en voormalige medewerkers worden vervolgd voor opruiing.

Hongkong was lange tijd een Britse kroonkolonie, maar behoort sinds 1997 weer tot China. Die communistische volksrepubliek had toegezegd dat de stad nog een halve eeuw een speciale status zou krijgen. Die regeling wordt 'één land, twee systemen' genoemd. Inwoners van Hongkong hadden daardoor meer vrijheden dan mensen in andere delen van China.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.