Kabinet ziet 'lichtpuntjes' in data over omikronvariant

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Het demissionaire kabinet ziet "lichtpuntjes" in de data die de afgelopen dagen beschikbaar zijn gekomen over de omikronvariant van het coronavirus. Maar zorgminister Hugo de Jonge waakt nog voor al te veel optimisme. "Het virus heeft ons zelden positief verrast."

Het kabinet besloot anderhalve week geleden Nederland uit voorzorg weer grotendeels op slot te doen, nadat uit prognoses was gebleken dat de omikronvariant een enorme nieuwe besmettingsgolf op gang zou kunnen brengen. Zonder harde maatregelen dreigde de zorg overbelast te raken.

Uit Brits onderzoek blijkt nu dat de omikronvariant zich weliswaar een stuk sneller verspreidt dan de deltavariant, maar waarschijnlijk ook minder ziekmakend is. "Maar pas op, we weten onvoldoende om te zeggen dat het mee zal vallen", waarschuwt De Jonge.

Nieuw advies

Het Outbreak Management Team (OMT) schreef vlak voor kerst in een advies ook al dat meer onderzoeksgegevens nodig zijn om harde conclusies te kunnen trekken. De deskundigen denken daar volgende week over te kunnen beschikken. Dan volgt ook weer een nieuw advies.

Volgens De Jonge zal daarin vooral het onderwijs centraal staan. Het kabinet wil het liefst dat de scholen na de kerstvakantie weer gewoon opengaan, en neemt daar maandag een besluit over. "Maar als uit datzelfde OMT-advies meer ruimte zou blijken, natuurlijk zal het kabinet zich dan daarop beraden", aldus de minister.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.