Ruim 15.000 coronagevallen, mogelijk hoger door eerdere storing

ANP Producties | Bron: ANP
Bilthoven

Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 15.804 positieve coronatests geregistreerd. Dat is het hoogste aantal in bijna twee weken tijd. Het cijfer kan iets hoger uitvallen door een storing eerder deze week. Daardoor waren er op dinsdag maar ongeveer 9200 nieuwe gevallen.

In de afgelopen week registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 86.730 positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 12.390 nieuwe gevallen per dag. Het is de eerste keer in meer dan drie weken dat het gemiddelde toeneemt. In de week tot en met dinsdag waren er dagelijks gemiddeld 12.048 besmettingen aan het licht gekomen.

De omikronvariant van het coronavirus is inmiddels dominant geworden in Nederland en komt dus vaker voor dan de deltavariant. Het RIVM verwacht dat het aantal besmettingen in de komende tijd gaat toenemen, en het aantal ziekenhuisopnames daarna ook.

Amsterdam

Amsterdam telde afgelopen dag 1054 nieuwe gevallen. Dat is het hoogste aantal in welke gemeente dan ook sinds 3 december. In Amsterdam neemt het aantal positieve tests sinds half december snel toe door de omikronvariant.

In Rotterdam kregen 595 inwoners te horen dat ze besmet zijn geraakt. Daarna volgen Den Haag (561), Utrecht (325) en Almere (259). In drie gemeenten testte niemand positief.

Sterfgevallen

Het RIVM kreeg in de afgelopen bericht dat 51 mensen aan de gevolgen van hun besmetting zijn overleden. Onder hen zijn drie Rotterdammers en drie mensen uit Vaals. Dat hun overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn gestorven. Het kan soms gebeuren dat dit pas na een tijdje wordt doorgegeven. Zo kwamen er dinsdag in één klap vijftig Zeeuwse sterfgevallen uit november bij.

In de afgelopen week zijn 275 sterfgevallen geregistreerd, gemiddeld bijna 40 per dag. Dat is vergelijkbaar met de afgelopen periode.

Sinds het begin van de epidemie, begin vorig jaar, zijn 3,1 miljoen positieve tests geregistreerd. Van 20.852 mensen is zeker dat ze aan het coronavirus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.