2021, een doodgewoon jaar volgens Wikipedia, maar niet volgens Joris Brussel | Column

Joris Brussel werkt aan de ’vergroening’ van Tata Steel.

Joris Brussel werkt aan de ’vergroening’ van Tata Steel.© Foto Martin Waalboer

Joris Brussel

Als je 2021 googlet, is het eerste zoekresultaat een Wikipedia-bericht. Met daarin de beginzin ’Het jaar 2021 is een gewoon jaar dat op een vrijdag begint’. Noem het maar ’een gewoon jaar’.

Max Verstappen liet dit jaar zien dat hij de sportkoning van de wereld is. Terwijl op het Zandvoortse circuit waar hij voor Oranje boven zorgde, prins Bernhard junior weer eens bewees prins halve zool te zijn. Fijn dat prinses Amalia nu ze achttien is geworden, officieel de troonopvolger is. Dat zij haar verjaardag tegen alle coronaregels in vierde met een feest met tientallen aanwezigen is natuurlijk bezopen, maar ze is niet voor niks dochter van Prins Pils.

Brandstof, energie en koophuizen werden dit jaar definitief onbetaalbaar. Gelukkig compenseerde de overheid deze ontwikkelingen door met gemeenschapsgeld een Rembrandt van 150 miljoen euro binnen te halen.

Die 150 miljoen zou je ook kunnen stoppen in andere Hollands glorie. In de vergroening van de voormalige Hoogovens bijvoorbeeld. Of in een afkooppremie van de lokale GGD-directeur die verdoezelde dat Tata Steel IJmuiden in een rapport over de hoge mate van kankerpatiënten in de IJmond voorkwam.

Wellicht kan hij opgaan voor een functie elders. Het liefst lekker ver weg. Dan nemen wij Pieter Omzigt aan als GGD-directeur of als topman bij Tata Steel IJmuiden.

De withete Wijk-aan-Zeeërs die aangifte deden tegen Tata, mogen opgelucht zijn met de dure duurzaamheidsambities van de staalfabriek. Wellicht worden er luchtkastelen beloofd, maar er is in ieder geval naast de grijze uitstoot ook witte rook als het gaat om verbeteringen. En groene ambities zijn toch een vooruitgang op de zwarte sneeuw die bij Tata gesignaleerd werd begin van het jaar. En het is ook beter dan de bergen witte poeder die de IJmuidense havens binnen werden gesmokkeld.

Of de neppoederbrief die bij het Kennemer Theater in Beverwijk werd bezorgd als PR-stunt. Een bijzondere vondst, maar lang niet zo speciaal als wat er in IJmuiden werd teruggevonden. Een auto die twee jaar geleden als gestolen werd opgegeven, werd in oktober van de bodem van de Haringhaven omhoog gehaald. Hetzij vol met algen en zeedieren.

Maar er ligt genoeg onder het oppervlak dat wij niet mee krijgen. Kijk naar Uitgeest. U weet wel, de gemeente die al tijden een soap beleeft over een ijsbaan, sportcentrum, een zwembad op huidige sportvelden of toch een ijsbaan. Ik hoop in ieder geval dat er daar lekker geschaatst kan worden, maar liever niet op natuurijs. Er werd zoveel drugs in de sloot in Uitgeest gedumpt, dat je hoog risico loopt high te worden als je een wak in duikt.

Het ijs waar ik zelf meer warm voor loop, is het schepijs van het IJspaleis in Driehuis. Daarom ben ik blij dat nu de eigenaren er na 25 jaar mee stoppen, hun neven het stokje overnemen. Een goede reden om met de elektrische pont het Noordzeekanaal over te steken voor een ijsje. Om dan gelijk even langs de fanshop van Telstar te gaan. Om een collectorsitem in de vorm van het shirt van oud-aanvoerder Frank Korpershoek aan te schaffen, die er na vijftien jaar bij de club mee is gestopt. Of om na te praten over de gewonnen wedstrijd tegen koploper Jong AZ, waarbij bondscoach Louis van Gaal eenmalig op de bank zat.

Beverwijks raadslid en goedzak Alex van Luijn ontviel ons dit jaar. Net als een jongeman in Heemskerk die werd neergestoken door een vriend na een slechte drugstrip. The war against drugs was in de IJmond in volle gang, net als de zoektocht naar een boosterprik. Hoewel vaccinatielocaties dan weer wel bij de Beverwijkse Bazaar, in Uitgeest en in de oude tennishal in IJmuiden als paddo’s uit de grond schoten.

We verloren Pieter R. de Vries aan een kille afrekening en rekenen er op dat gerechtigheid ergens bestaat. Hij heeft zijn leven lang gevochten voor een wat fijnere wereld. En misschien zijn we hem dat ook wel verschuldigd.

Ik gun daarom alle lezers en eigenlijk iedereen een pacifistisch jaar. Een jaar zonder aanslagen op Poolse supermarkten in Beverwijk en zonder het natspuiten van kunstenaars die foto’s maken van Tata. Een jaar zonder achterlijke eiergooiers in Volendam bij een vreedzaam Kick Out Zwarte Piet-protest. Zonder mensen die zichzelf vergelijken met overlevenden van de hongerwinter van 1944-1945, omdat ze even niet naar het eetcafé kunnen.

Zonder het Van Dale Woord van het jaar ’prikspijt’ of andere kanshebbers als ’prikpolarisatie’ en ’vaccinatievoordringers’, maar wel met verbroedering. Eigenlijk een gewoon jaar, zoals 2021 dat ook had mogen zijn en is volgens Wikipedia.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.