Cadeaukaarten zijn goed voor een lach en een traan

Ed Brouwer

Vaste waarde in ons werk is dat eens in de zoveel weken een lezer aanklopt met een verlopen cadeaukaart. Soms kunnen we helpen, soms niet.

Dinercadeaubonnen verkopen in coronatijd is een lucratieve business. De mogelijkheid om ze veilig te gebruiken is beperkt en als ze zijn verlopen, valt het volledige tegoed toe aan de kaartuitgever, zoals in het geval van Diner Cadeau. Piet en Ada Bakker uit Avenhorn hadden september 2020 voor hun 25-jarige bruiloft twee dinerkaarten voor samen 110 euro gekregen. Onlangs wilden ze die gebruiken, bleken ze verlopen. Diner Cadeau wilde de geldigheid niet verlengen, ook niet na twee verzoeken van ons. Die 110 euro steekt de organisatie in eigen zak, waar de geplaagde horeca het geld goed had kunnen gebruiken. Diner Cadeau had verlengingscoulance maar is daarmee 1 november gestopt. Erg vroeg gelet op de beperkingen die de horeca moet doorstaan. En bepaald niet klantvriendelijk. Maar wel lucratief dus.

Hotelbonnen

Beter loopt onze tussenkomt af voor het echtpaar Van Dijk uit Enkhuizen. Voor hun trouwjubileum hadden zij van familie twee Gift for You-hotelbonnen van zestig euro gekregen. De bedoeling was die te gebruiken voor een overnachting in een hotelletje in Frankrijk. Vanwege de coronamaatregelen moest dat worden geannuleerd. Toen reserveren weer kon, wilden ze de bonnen alsnog gebruiken. Maar hé: saldo weg! Dat bleek al overgemaakt naar dat leuke Franse hotelletje.

Op eigen kracht lukt het de familie van Dijk niet om het saldo terug op de hotelbonnen te krijgen. Maanden zijn ze bezig. Dan vragen ze ons en wij vragen Gift for You of dit is op te lossen. De organisatie doet navraag bij het hotel, maar antwoord komt er niet. Dan beslist Gift for You om het echtpaar Van Dijk twee vouchers op te sturen die drie jaar en drie maanden geldig zijn. Dan zal die pandemie toch wel voorbij zijn...

Domper

Dan toch weer een domper: de kort verlopen saunawellnesscadeaukaart van 150 euro van Ina van Anrooij uit Purmerend. Bikkelhard is de organisatie die we vragen de kaart iets te verlengen. Ze had hem twee jaar terug voor haar zeventigste verjaardag gekregen, maar daarna had ze veel tegenslag, overleed haar man en kwam er corona overheen en bleven sauna’s dicht. Nu is de kaart verlopen, maar de uitgever van de kaart is onverbiddelijk. Ze hebben verschillende coulance-acties gehad maar als kaarthouders niet op tijd reageren, dan houdt het op en wordt er geen dag verlengd. 150 euro verdiend en er niks voor hoeven doen... Geef iemand liever een VVV-cadeaubon, net zo feestelijk en die kaart is onbeperkt geldig. Dát is pas een leuk cadeau.

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van het Ombudsteam? Mail ons!

Meer nieuws uit Ombudsteam

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.