Aanvaller Brobbey keert voor half jaar terug bij Ajax en kan Haller vervangen: geen optie tot koop

Brian Brobbey.

Brian Brobbey.© Foto ANP

ANP
AMSTERDAM

Brian Brobbey keert terug bij Ajax. De 19-jarige aanvaller van RB Leipzig maakt het seizoen op huurbasis af bij de landskampioen. De Amsterdamse club heeft geen optie tot koop op hem bedongen.

Brobbey verhuisde afgelopen zomer transfervrij van Ajax naar Leipzig. De Duitse club maakte de overstap al in maart bekend. Eerdere pogingen van Ajax om hem alsnog in Amsterdam te laten bijtekenen, waren op niets uitgelopen.

Bij Leipzig heeft Brobbey tot dusver nog niet veel speeltijd gekregen. Hij kwam dit seizoen in negen competitiewedstrijden in actie, waarbij hij slecht één keer basisspeler was. Brobbey heeft in de Bundesliga nog niet gescoord. In de hoofdmacht van Ajax staat de teller na negentien wedstrijden op zes goals.

„Brian kent de club en weet wat hier van hem gevraagd wordt”, zegt Marc Overmars, directeur voetbalzaken bij Ajax. „Voor ons was het van belang dat er een extra aanvaller kwam die direct inzetbaar zou zijn en dat is hij. We spelen nog op drie fronten en we zullen elke speler hard nodig hebben.”

Ajax-trainer Erik ten Hag liet zich dit jaar diverse keren lovend uit over Brobbey, die bij de Amsterdamse club elf jaar in de opleiding zat. „Van de spelers die op jonge leeftijd vertrekken naar het buitenland mislukt 95 procent”, zei Ten Hag in maart, vlak voordat de overgang naar Leipzig werd bekendgemaakt. „Ajax is in mijn ogen de perfecte club voor Brobbey om zich verder te ontwikkelen.”

Begin deze maand erkende Ten Hag dat hij nog regelmatig contact heeft met Brobbey. „Als hij was gebleven, dan had hij de afgelopen tijd meer gespeeld. Dat was goud voor zijn ontwikkeling geweest. Hij zou de concurrentie aan kunnen met Sébastien Haller. Met zijn doelpunten, doelgerichtheid, snelheid en charisma. Hij kent onze club en past goed in onze kleedkamer.”

De rentree van Brobbey bij Ajax in de Eredivisie zal vermoedelijk niet lang op zich laten wachten. Haller is voorlopig niet beschikbaar, omdat hij met Ivoorkust deelneemt aan het toernooi om de Afrika Cup in Kameroen. Ajax hervat op 16 januari het seizoen met een uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Een week later is koploper PSV de tegenstander in Eindhoven.

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen