Jongeren in actie tegen wapenbezit: rapper, kunstenares en freerunner winnen You Choose

Zyad won de You Choose-wedstrijd.

Zyad won de You Choose-wedstrijd.© Foto jjfoto/Vincent de Vries

Bas Brouwer
IJmond

Een jonge rapper, jeugdige kunstenares en vlotte freerunner uit de IJmond hebben met hun talent een masterclass gewonnen. Zij deden alle drie mee aan de winactie van de campagne You Choose: show skills not knives! De campagne richt zich vooral op jongeren die een toekomst zonder drillrap, wapenbezit en criminaliteit voor zich zien.

De campagne You Choose is een initiatief van de politie en gemeenten Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest en Velsen. Zij willen jongeren motiveren om wapenbezit te vermijden en zich te richten op hun talenten.

Het doel van de campagne is drieledig: jongeren ervan bewust maken dat het dragen van een wapen niet normaal is, docenten en ouders ervan bewust maken dat jongeren steeds vaker een wapen dragen of gebruiken en zorgen voor gedragsverandering onder jongeren.

Talent

Aan de campagne was een winactie verbonden. Jongeren konden een video insturen waarin ze hun talenten lieten zien. Er hebben in totaal acht jongeren meegedaan aan de actie. De jury bestond uit een politiemedewerker, ambtenaren die betrokken waren bij de campagne en een aantal jongeren dat zich heeft ingezet voor de campagne op sociale media. De drie winnaars krijgen een masterclass ter waarde van 500, 250 en 100 euro om hun talent verder te ontwikkelen.

De nummer één is Zyad Idrissi, een dertienjarige rapper uit Beverwijk. Hij is een halfjaar geleden begonnen met rappen, maar heeft nu al veel talent laten zien. In zijn rap komt het thema steekwapens terug. Dat vond de jury tof om te horen. Ze zijn van mening dat zijn nummer en talent inspirerend zijn, omdat het veel jongeren aanspreekt.

Lees ook: Zyad (13) rapt tegen bezit van steekwapens. ’Ik wil jongeren op het rechte pad houden’

(Tekst gaat door onder de foto)

Britt is bezig met het pimpen van een derde kinderstoeltje.

Britt is bezig met het pimpen van een derde kinderstoeltje.© Foto jjfoto/Vincent de Vries

Op de tweede plek is Britt Sanders geëindigd. Ze is pas elf jaar, maar deze Heemskerkse creatieveling knapt nu al stoeltjes op en maakt er kunstwerkjes van. De jury vond het hergebruiken van een oud en versleten voorwerp een leuk onderdeel van haar talent en hebben haar daarom uitgeroepen tot winnares.

(Tekst gaat door onder de foto)

Anfernee zijn interesse voor freerunnen werd pas gewekt toen hij een video op Youtube zag.

Anfernee zijn interesse voor freerunnen werd pas gewekt toen hij een video op Youtube zag.© Foto jjfoto/Vincent de Vries

De derde winnaar is Anfernee Oort. Deze achttienjarige freerunner is geboren en getogen in Beverwijk. Met zijn talent laat hij zien dat de straat een plek is om je talent te uiten en dat er geen plek is voor geweld. Daarmee fungeert hij volgens de jury als inspiratiebron voor anderen.

Lees ook: Anfernee (18) voert actie tegen zinloos geweld door te freerunnen. ’Je kan je tijd buiten ook op zoveel andere manieren benutten’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.