Aantal nieuwe coronagevallen stijgt verder

ANP Producties | Bron: ANP
Bilthoven

Opnieuw stijgt het aantal nieuwe coronagevallen. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 15.667 positieve tests geregistreerd. Voor een zaterdag is dat het hoogste aantal in bijna drie weken tijd. De toename werd verwacht, omdat de nieuwe omikronvariant van het coronavirus dominant is geworden.

In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 95.467 meldingen van positieve tests. Dat is 10 procent meer dan in de zeven dagen ervoor. Dit is de snelste stijging op weekbasis sinds 27 november.

Gemiddeld komt het neer op 13.638 positieve tests per dag. Dat gemiddelde stijgt voor de vierde dag op rij en staat nu op het hoogste niveau sinds 20 december.

Amsterdam

Amsterdam scherpte zijn record verder aan. In de afgelopen dag zijn daar 1403 positieve tests geregistreerd. Nog nooit had een Nederlandse gemeente zoveel nieuwe gevallen in een dag. Het oude record stamt van vrijdag, toen er (na correctie) 1395 bevestigde besmettingen waren. In Amsterdam heeft de omikronvariant zich vermoedelijk verder verspreid dan in de rest van het land.

In Rotterdam kregen 666 inwoners te horen dat het coronavirus bij hen is aangetroffen. Daarna volgen Utrecht (419), Den Haag (348), Almere (268) en Tilburg (264). Alleen op Vlieland en Schiermonnikoog testte niemand positief.

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen blijft voorlopig redelijk stabiel. In de afgelopen dag kreeg het RIVM bericht dat 27 mensen aan de gevolgen van hun coronabesmetting zijn overleden. Voor een zaterdag is dat het laagste aantal sinds 30 oktober, maar dat cijfer kan vertekend zijn door oudjaarsdag. Op vrije dagen worden doorgaans minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Het kan zijn dat er meer mensen zijn overleden, maar dat de anderen in de komende dagen alsnog worden geregistreerd.

Onder de 27 overleden coronapatiënten zijn twee mensen uit Rotterdam en twee inwoners van Vaals. Daarnaast hadden 23 gemeenten één sterfgeval. In de afgelopen zeven dagen zijn 248 sterfgevallen gemeld, gemiddeld zo'n 35 per dag. Dat is ongeveer te vergelijken met het niveau de afgelopen periode.

Sinds het begin van de epidemie, bijna twee jaar geleden, zijn ruim 3,1 miljoen positieve tests geregistreerd. Van bijna 21.000 mensen is zeker dat ze aan het coronavirus zijn overleden. De werkelijke aantallen besmettingen en doden liggen hoger.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.