Brandweer Kennemerland neemt zelf water mee om te blussen, brandkranen worden niet meer gebruikt

Een watertankwagen van de brandweer op de kazerne in Hoofddorp.© Foto ANP

Haarlem

De brandkranen worden vanaf 3 januari niet meer gebruikt door de Brandweer Kennemerland. De hulpverleners nemen nu water mee om een brand te blussen.

’Door bewust om te gaan met bluswater en het direct beschikbaar hebben van voldoende water kunnen we daadkrachtig optreden om een brand snel onder controle te krijgen. Naast de watertankwagens hebben we nog meer in huis om een watertransport op te stellen en zo voortdurend aanspraak te kunnen maken op water en daarmee niet de drinkwaterleidingen te belasten. Dit is niet alleen beter voor de brandweer, maar ook voor het drinkwater’, zo valt te lezen in het persbericht.

De huidige brandkranen zijn onderdeel van het drinkwaterleidingnetwerk. Het blijkt dat er met de tijd minder water door de brandkraan stroomt. Dat is voor het dagelijks gebruik van bewoners geen probleem, maar wel voor de bluscapaciteit van de brandweer. Er is dan niet altijd voldoende druk voor de brandweer om mee te blussen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In een tankautospuit zit al standaard voldoende water om de eerste minuten mee te blussen. Vanaf nu worden er meer brandweervoertuigen gealarmeerd om voor een eerste inzet genoeg water bij zich te hebben.

Bij een gebouwbrand wordt er nu meteen een watertankwagen waarin zo’n 17.000 liter water kan zitten, meegestuurd. Bij kleine branden zijn ze niet nodig, omdat de tankautospuiten dan vaak al over voldoende bluswater beschikken.

Om de hele regio te voorzien van voldoende bluswater, heeft de brandweer straks in totaal acht watertankwagens en vier systemen voor groot watertransport.

In nieuwbouwwijken werden de brandkranen de afgelopen jaren al niet meer aangelegd. In bestaande wijken zullen ze langzamerhand uit het straatbeeld gaan verdwijnen, op een paar brandkranen bij de kazernes na.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.