Bewegend Verleden: een nieuwe brandweerkazerne die bij de opening al te klein is

Brandweermannen maken zich klaar voor de optocht door de stad.

De optocht door de stad, muziek voorop, brandweerwagens erachter.

1 / 4
Haarlem

Haarlems Dagblad en Noord-Hollands Archief presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: de feestelijke opening van de brandweerkazerne in Haarlem.

Het archief heeft een film over ’de feestelijke opening en ingebruikname van de brandweerkazerne aan de Gedempte Oude Gracht in Haarlem’.

Het jaartal is onbekend bij het archief, maar aan onder meer de voertuigen, kleding van de mensen en een boek in de film met de tekst ’heropening’ te zien, moet het gaan om een feest op 10 maart 1960.

Op Gedempte Oude Gracht 135 wordt in 1936 een brandweergarage gebouwd. Het archief heeft mooie foto’s van het brandweermateriaal, een paar jaar na de bouw (kijk hier en hier).

Bijna een kwart eeuw later voldoet de kazerne niet meer en wordt hij grondig verbouwd.

Haarlem’s Dagblad, 9 maart 1960: Haarlemse brandweer is in het nieuwe huis weer bij de tijd. Automatische alarmapparatuur is een belangrijke aanwinst

Burgemeester Cremers opent de verbouwde kazerne. Hij komt echter veel te laat op het feestje, meldt de Nieuwe Haarlemsche Courant: ,,Tal van gasten en autoriteiten die door het college van B en W waren uitgenodigd, hebben een half uur moeten wachten op de komst van de burgemeester en enkele wethouders. Ofschoon er ongetwijfeld een reden voor de late aankomst zal zijn geweest, werd het niet nodig geacht de wachtenden daarvoor maar zelfs enige excuus aan te bieden.”

En dat terwijl al gedoe is om de kazerne: de verbouwing heeft ongeveer een half miljoen gulden gekost, maar ‘de garage is beslist te klein om al het rollend materieel te herbergen’, aldus de krant.

(Tekst loopt door onder de video)

In de film van de opening zien we verzamelde brandweermannen - sommigen in uniform met stropdas. Brandweerwagens staan op een rij, klaar voor een optocht door de stad, met voorop brandweermannen in gelid achter de muziek. Burgemeester Cremers opent de kazerne door met een mooi brandweerbijltje een lintje door te hakken.

Verder zijn er beelden uit de kazerne: van bijvoorbeeld de ouderwetse brandweerpaal om naar beneden te glijden, de seinkamer, een van de zes slaapvertrekken en de nieuwe zuurstofwerkafdeling in de werkplaats.

De kazerne zou heel wat jaartjes meegaan. Op deze foto is nog mooi te zien hoe de brandweerwagens in 1980 klaar staan.

Van ruim tien jaar later (uit 1993) dateert deze film op youtube, gemaakt door Arthur Schot die destijds deel uitmaakte van het brandweerkorps.

(Tekst loopt door onder de video)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In 1995 wordt de kazerne gesloopt en komen er woningen en winkels. De brandweer verhuist naar een nieuwe kazerne aan de Zijlweg.

(Eerdere afleveringen van Bewegend Verleden vind je hier)

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.