Corona-onrust in de eredivisie, met veel besmettingen. Wat zijn eigenlijk de regels voor voetballers op dit moment?

Een van de laatste beelden van het trainingskamp van Ajax in Portugal. Spelers van de winnende ploeg op de training van woensdag: David Neres, keeper Jay Gorter, Perr Schuurs, Noussair Mazraoui, Steven Berghuis, Danilo en Ryan Gravenberch.© Foto Orange Pictures/Ben Gal

Theo Brinkman
Zeist

Feyenoord, PSV, Heerenveen, Heracles: de ene club na de andere kampte deze week met een corona-uitbraak in de selectie. Dreigt in de eredivisie een zelfde chaos als in Engelse competitie en in andere landen? En wat zijn dit seizoen eigenlijk de coronaregels voor de voetballers in de eredivisie?

De onzekerheid is deze week groot bij sommige clubs. Trainingskampen werden afgelast of verplaatst van het buitenland naar eigen land. Woensdagavond was het de beurt aan Ajax. De club was sinds dinsdag in Portugal, maar brak woensdag het trainingskamp abrupt af omdat er enkele besmettingen waren. Bij AZ gaat het tot nu toe goed. De club vloog maandag met vrijwel de volledige selectie naar Spanje en verblijft daar nog steeds.

Omikron

Helemaal onverwacht komen de vele besmettingen niet. Nu de omikronvariant om zich heen grijpt, kon het bijna niet anders dan dat de voetbalwereld er ook mee te maken zou krijgen. Voetballers leven immers niet in een bubbel en besmettingen zijn dan ook niet geheel te voorkomen. Wel kunnen clubs er alles aan doen verdere verspreiding binnen de club te voorkomen. Niet voor niets had de KNVB de clubs in december al ’gewaarschuwd’. De KNVB benadrukte nog eens het belang van een strikte naleving van de basisregels. Afstand houden, vroegtijdig testen bij milde klachten en zo weinig mogelijk met de spelers in één ruimte verblijven.

Lees ook: Ajax keert vervroegd terug uit Portugal na positieve coronatesten

Eenmaal terug van de kerstvakantie werden veel spelers bij hun clubs positief getest. Her en der zijn oefenwedstrijden geschrapt en diverse clubs hebben een streep door hun trainingskamp gezet. Het doet denken aan de zomer van anderhalf jaar geleden, toen de eredivisieclubs na een coronastop van drie maanden weer aan de gang mochten.

’Personele problemen’

De lijst van deze week is lang. Het grote aantal positieve testen in hun selecties dwongen diverse clubs tot maatregelen. Feyenoord en PSV schrapten hun trainingskamp in Spanje, Heerenveen durft zelfs in eigen land niet op trainingskamp te gaan. PEC Zwolle zou donderdag in Duitsland oefenen tegen Hannover96, maar heeft afgebeld. Cambuur zegde af voor de oefenwedstrijd tegen Willem II vanwege ’personele problemen’. Heracles zou komend weekend in Duitsland twee duels spelen, maar blijft thuis. De club wil niet te lang met de spelers in een bus zitten.

Over iets meer dan een week begint de eredivisie weer. De vraag is wat de huidige ontwikkelingen gaan betekenen voor die herstart. Het mag duidelijk zijn dat de clubs er alles aan gelegen is om te voorkomen dat de hele selectie wordt aangestoken.

- Hoe waren de regels vorig seizoen?

In de zomer van 2020, kort na het begin van de coronapandemie, was in de voetbalwereld het parool testen, testen, testen. Alle spelers moesten zich voor elke wedstrijd laten testen. Alleen bij een goede, negatieve, testuitslag mocht een speler worden opgesteld. Deze regel gold gedurende het hele seizoen 2020-2021.

- Hoe zijn de regels dit seizoen?

Met ingang van dit seizoen veranderden de regels, in verband met de inmiddels beschikbare vaccins. Daardoor hoefden niet meer alle spelers zich te laten testen voor de wedstrijden. De spelers die uitgezonderd zijn van testen, moeten voldoen aan de volgende criteria. Ze moeten minder dan een half jaar geleden een besmetting hebben gehad, of minder dan vier maanden geleden gevaccineerd zijn, of inmiddels een boosterprik hebben gehad. Spelers die niet voldoen aan een van die drie eisen, moeten voor elke wedstrijd worden getest.

- Wanneer kan een besmette speler weer spelen?

Het is aan de clubarts om te bepalen of een speler na een besmetting voldoende hersteld is om te spelen. De KNVB gaat uit van een periode van ongeveer negen dagen na de positieve test, maar dat is geen vaststaande termijn. Laat een club een speler te snel na een positieve test weer meedoen, dan neemt de club het risico dat die speler nog besmettelijk is en andere spelers besmet.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen