Politieactie A2 na dreigende situatie rond John van den Heuvel

De politie doet onderzoek op de A2. Inzet: John van den Heuvel.© Foto’s ANP

De Landelijke Eenheid sprak op Twitter van een ’verdachte situatie’.© ANP / Sem van der Wal

1 / 2
Internetredactie
Breukelen

De politieactie op de A2 tussen Breukelen en Utrecht, waardoor de weg enige tijd was afgezet, gebeurde na een dreigende situatie rond Telegraaf-misdaadverslaggever John van den Heuvel.

„Het klopt dat er vanmiddag rond Amsterdam een incident is geweest, waarbij mijn beveiligers een voorzorgsprotocol hebben gevolgd en er extra veiligheidsmaatregelen zijn getroffen”, zegt Van den Heuvel in een verklaring. „De politie doet onderzoek naar het incident en ik heb het volste vertrouwen dat dit op een juiste wijze gebeurt.”

Scherp

Van den Heuvel zegt dat het goed met hem gaat. „Ik ben blij dat mijn beveiligers scherp zijn en adequaat handelen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

© Foto ANP

Rond 13 uur meldde Rijkswaterstaat Verkeersinformatie dat de snelweg in beide richtingen was afgesloten tussen Breukelen en Maarssen. Er zou een achtervolging gaande zijn geweest vanuit Amsterdam die eindigde op de A2. De Landelijke Eenheid van de politie maakte eerder al bekend een persoon te hebben gearresteerd die in een auto zat. Onder meer een arrestatieteam en een politiehelikopter zijn bij de actie ingezet. De weg werd rond half drie weer vrijgegeven.

Automatische vuurwapens

Terwijl de A2 werd afgesloten werd het hoofdgebouw van de Landelijke Eenheid in Driebergen extra beveiligd. Voor de deur stonden agenten met automatische vuurwapens en kogelwerende vesten.

Die extra beveiliging is inmiddels opgeheven, laat een woordvoerder weten. Het gebouw werd donderdagmiddag zo’n anderhalf uur streng beveiligd. De politie laat weten dat er bij het incident op de A2 een auto betrokken was, „met daarin een te beveiligen persoon (TBP). Vanwege het veiligheidsprotocol is de TBP naar de dichtstbijzijnde politielocatie gereden. De politie onderzoekt de zaak en kan er op dit moment niet inhoudelijk op ingaan.”

.

Het hoofdkantoor van de Landelijke Eenheid van de politie werd extra zwaar bewaakt.© Foto ANP

(Tekst gaat door onder de foto)

De Telegraaf is blij dat de politie heeft opgetreden in de dreigende situatie rondom misdaadverslaggever John van den Heuvel, die voor de krant werkt. Plaatsvervangend algemeen hoofdredacteur Wim Hoogland wil donderdagavond niet uitgebreider ingaan op het incident.

„Alles wat ik nu over het incident zeg is speculatief. Er is nog te veel onduidelijk over wat er precies gaande is. De zaak is in onderzoek”, aldus Hoogland. „Maar het is goed dat de politie heeft opgetreden. Het is al erg genoeg dat onze verslaggevers worden bedreigd door criminelen.”

Van den Heuvel wordt al langere tijd bedreigd vanwege zijn werk als misdaadverslaggever. Eind 2018 liep hij zodanig veel gevaar dat hij drie maanden niet aan de slag kon bij RTL Boulevard, waar hij duiding rondom misdaadzaken geeft. Ook na de moord op zijn collega Peter R. de Vries verscheen hij enige tijd niet in het programma.

Lees ook: Aanhouding na achtervolging vanuit Amsterdam op A2, ook politiehelikopter ingezet

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.