Frans parlement keurt vaccinatiepas goed

ANP Producties | Bron: ANP
Parijs

Het lagerhuis van het Franse parlement heeft donderdagochtend meerdere coronamaatregelen goedgekeurd, waaronder een wet voor de vaccinatiepas. Dit is een van de laatste stappen richting het definitief aannemen van de pas, alleen de Senaat moet het nog goedkeuren. De wet verplicht een vaccinatiebewijs voor restaurant- en cafébezoek, evenementen en het openbaar vervoer over langere afstanden.

Het parlement heeft drie dagen gedebatteerd en ook de nacht van woensdag op donderdag zijn ze doorgegaan. Uiteindelijk was een ruime meerderheid van 214 parlementariërs voor, 93 waren tegen en 27 stemden niet.

Als ook het hogerhuis groen licht geeft, vervangt de vaccinatiepas vanaf 15 januari de coronapas (pass sanitaire), waar ook al veel verzet tegen bestaat. Een negatief testbewijs volstaat dan niet langer om op veel plekken binnen te komen.

Vervalste passen

De maatregel moet de vijf miljoen Fransen boven de 12 jaar die niet zijn gevaccineerd overhalen toch een prik te halen. Ook speelt mee dat de huidige pas vaak wordt vervalst. De straffen hiervoor worden verhoogd als de wet wordt aangenomen. Een vervalste pas kan vijf jaar celstraf en een boete van 75.000 euro opleveren. Ondernemers die de pas niet controleren kunnen ook flinke boetes krijgen.

President Emmanuel Macron lag de afgelopen dagen onder vuur, nadat hij had gezegd dat hij ongevaccineerde mensen het leven zo moeilijk wil maken dat ze zich alsnog laten inenten tegen het coronavirus. Hij zei ook dat ongevaccineerde mensen onverantwoordelijk zijn en onwaardig om Franse staatsburgers genoemd te worden.

Het aantal coronabesmettingen loopt de laatste weken flink op in Frankrijk. Woensdag werden er 332.000 besmettingen vastgesteld.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.