GGD: volgende week op meer plekken boosterprik zonder afspraak

ANP Producties | Bron: ANP
Utrecht

Vanaf volgende week kunnen mensen op meer plekken in Nederland terecht om zonder afspraak een boosterprik te krijgen. De locaties worden later bekend. "Op vrijwel alle locaties is de vaccinatiecapaciteit en de priksnelheid de afgelopen tijd namelijk zo snel vergroot dat er nu plekken beschikbaar komen", meldt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland.

In Leeuwarden, Drachten en Venray kunnen mensen momenteel zonder afspraak naar binnen lopen en geboosterd het pand weer verlaten. Enkele duizenden mensen hebben daar al gebruik van gemaakt. Vanaf zaterdag kan dat ook in Maastricht. Wie op de vrije inloop langskomt en ergens anders al een afspraak had staan, hoeft die niet te annuleren. Deze mensen kunnen bij de boosterprik zeggen dat ze al een afspraak hadden, en de GGD zorgt dat die uit de systemen wordt gehaald.

Ongeveer 1,5 miljoen mensen kregen vorige week een boosterprik. Deze week stijgt dat mogelijk naar ongeveer 1,7 miljoen. Dat zou een absoluut record voor Nederland kunnen worden. Het is niet bekend hoeveel prikken de GGD'en zouden kunnen zetten als de capaciteit volledig werd benut.

Ongeveer 11,9 miljoen volwassenen in Nederland zijn volledig gevaccineerd. Van hen zijn zo'n 4,5 miljoen inmiddels geboosterd en hebben 131.000 een aanvullende prik gehad. Ongeveer 1,1 miljoen mensen komen nog niet in aanmerking omdat ze onlangs corona hebben gehad en enkele honderdduizenden mensen hebben te recent hun laatste coronaprik gehad. Zij moeten nog even wachten. Dat betekent dat er nog ongeveer 6 miljoen mensen over zijn om te vaccineren.

Het is niet bekend hoeveel mensen voor de rest van de maand een boosterafspraak hebben gemaakt, en hoe hoog de opkomst uiteindelijk dus uitvalt. Vertrekkend coronaminister Hugo de Jonge zei eerder deze week dat onvoldoende mensen de extra prik zijn komen halen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.